Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ihmisen yleissivistys ei lisäänny pakottamalla

Tärkeää on henkilökohtainen kiinnostus, omakohtaisuus ja mielekkyyden kokemus.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Jarno Paalasmaa kirjoitti (HS Mielipide 8.5.) lukion pinnallisesta sivistyskäsityksestä.    Erityisesti hän on huolissaan historian opetuksen vähenemisestä. Kirjoituksesta näkyi puolueellisuus omaa oppiainetta kohtaan – onhan Paalasmaa historian opettaja. Minäkin voisin psykologian kandidaattina ilmaista huoleni ihmistieteiden tulevaisuudesta. Sitä en kuitenkaan tee.

Julkisessa keskustelussa puhutaan yleissivistyksen pakollisuudesta, mutta missä on puhe sen muodon ja sisällön omaksumisessa? Jos ihmistä ei kiinnosta niin sitten ei kiinnosta: mieleen painamiseen ei riitä aiheen pakollisuus vaan henkilökohtainen kiinnostus, omakohtaisuus ja mielekkyyden kokemus.

Minäkin kiinnostuin historiasta vasta lukion lopussa – pakollisten kurssien jälkeen ja niiden ulkopuolella. Vasta tämä sisäinen motivaatio mahdollisti tiedon kognitiivisen pureskelun ja ilmiöiden syvällisen ymmärtämisen. Täten minä häpeämättömästi kannatan valinnaisuutta korostavaa lukiouudistusta.

Kaikki aiheet ovat tärkeitä. Emme millään voi sisällyttää niitä kaikkia lukion rajalliseen tuntisuunnitteluun. Jos jotain tulisi opettaa, olkoon se kriittinen ajattelu. Sen siivittämänä voi lähteä elämänmittaiselle matkalle oppaanaan antiikin kysymys: Mitä on tieto? Täyttääkö tämä faktana esitelty asia sen kriteerit vai ei?

Taito kysyä on olennaisempaa kuin ulkoa opeteltu kympin vastaus.

Anne Haikola

psykologian kandidaatti

Itä-Suomen yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat