Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maahanmuuttajien suomen kielen kehittyminen vaatii tukea ja kannustusta

Perusopetukseen valmistavan opetuksen jälkeinen aika on keskeisessä roolissa etenkin yläkouluikäisen nuoren elämässä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Juuri julkaistu hallituksen kotouttamista koskeva toimintasuunnitelma sisältää runsaasti suuntaviivoja kotouttamisen edistämiseksi. Suunnitelman kolmannessa luvussa puhutaan suomen kielen oppimisesta ja opiskelusta Suomessa. Perusopetuksen osalta keskitytään kuitenkin vain valmistavaan opetukseen, joka vastaa noin yhden lukuvuoden oppimäärää.

Perusopetukseen valmistavan opetuksen oppilaat tulevat erilaisista taustoista: osa on käynyt säännöllisesti koulua, kun taas toisilla on lähtökohtana pakolaisleirien karut olosuhteet. Osa lukee sujuvasti omalla kielellään, jonka aakkoset ja lukusuunta voivat poiketa suomen kielestä, toiset ovat täysin lukutaidottomia.

Yhden vuoden valmistavaan opetukseen osallistuminen ei välttämättä riitä vieraskielisen yläkouluikäisen nuoren tueksi. Laadukkaan suomi toisena kielenä ja kirjallisuus -opetuksen (S2) lisäksi maahanmuuttajanuoren kielen ja käsitteistön oppimista tulee tukea kaikissa oppiaineissa.

Jokainen aineenopettajamme on uuden opetussuunnitelman mukaisesti myös kielen opettaja, mutta kielellinen epätasapaino ei ole enää yksin aineenopettajien hallittavissa etenkään niillä alueilla, joilla asuu runsaasti maahanmuuttajia.

Tampereen kaupungin nivelopetuksen (kielellisesti tuetun opetuksen) mallia on kehitetty jo vuodesta 2006 lähtien. Nivelopetuksen keskeisimpiä tavoitteita on muun opetushenkilöstön kanssa yhteistyötä tehden tukea vieraskielisen nuoren suomen kielen ja oppimisstrategioiden kehittymistä perusopetukseen valmistavan opetuksen jälkeen. Oppilaaseen ja hänen huoltajiinsa muodostettu yhteys tukee nuoren opiskelumotivaation säilymistä.

Maahanmuuttajaoppilaiden suomen kielen kehittyminen tarvitsee aikaa, tukea ja kannustusta. Perusopetukseen valmistavan opetuksen jälkeinen aika on keskeisessä roolissa etenkin yläkouluikäisen nuoren elämässä. Tähän tulee kiinnittää peruskoulujärjestelmässämme huomiota niin suunnitelmien kuin käytännönkin tasolla viimeistään nyt, kun maahanmuuttajien määrä on huomattavassa kasvussa.

Raisa Harju-Autti

filosofian maisteri, nivelopettaja

kielellisesti tuetun opetuksen

väitöskirjatutkija, Tampere

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat