Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kyläkoulussakin meni päin prinkkalaa

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Toimittaja Unto Hämäläinen totesi Jari Leskisen kirjan arvostelussaan (HS Kulttuuri 8.5.), että Pirkkalan peruskoulun marxilainen kokeilu meni päin Pirkkalaa.

Kuulun ikäluokkaan, joka aloitti kansakoulun 1. syyskuuta 1941. Pari kuukautta aikaisemmin alkanut jatkosodan suomalais-saksalainen hyökkäysvaihe Neuvostoliittoon oli edennyt vanhan rajan tuntumaan.

Pohjoissavolaisen pikku kylän koulussa opettajat elivät voittoisan sodan kuplassa ja siirsivät hurmoshenkensä myös meihin oppilaisiin. Adolf Hitleriä ja saksalaissotilaita ihailtiin. Ryssä oli ryssä, vaikka voissa paistaisi. Joka päivä kajahti luokassa Ateenalaisten laulu: ”Kaunis on kuolla, kun joukkosi eessä. . .” Se johtui siitä, että kansakoulunopettajat olivat oikeistohenkisiä ja valmistuneet 1920- ja 1930-luvuilla opettajaseminaareissa, joihin vasemmistolaisilla ei ollut asiaa.

Hurmahenkisyys päättyi neljännen luokan alettua syksyllä 1944 kuin veitsellä leikaten. Kaikki oli mennyt päin prinkkalaa. Joutuisimme maksamaan valtaiset sotakorvaukset ja luovuttamaan maata. Ryssää ei saanut enää kutsua sen oikealla nimellä. Pettymys näkyi monen opettajan kasvoilta.

Mitä olemme oppineet kokeiluista, vai olemmeko oppineet mitään? Toivon mukaan ainakin sen, että pää pitää pitää kylmänä ja jalat lämpiminä. Kaikkeen vouhotukseen ei pidä lähteä mukaan.

Taito Taskinen

Kuopio

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat