Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Soten ja koulutuksen järjestelmät yhtenäisiksi

Terveydenhoidolla ja koulutuksella on monia yhteenliittymiä ihmisen elämänkaaressa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) on esittänyt, että soten tietojärjestelmien yhtenäistämiseen voisi perustaa uuden valtionyhtiön. Esitys on hyvä ja kannatettava, mutta nyt olisi järkevä paikka tehdä ministeriörajojen yli menevää yhteistyötä ja lisätä yhtiön tehtäviin myös koulutusjärjestelmän tietojärjestelmien yhtenäistäminen.

Koulutusasteiden välillä tai pääosin niiden sisälläkään ei nykyisin ole yhteentoimivia tietojärjestelmiä. Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) on kehittänyt sähköistä asiointia, mutta edelleen koulutuksen järjestäjillä on omia järjestelmiä, jotka eivät ole yhteensopivia muiden kanssa.

Yhteentoimivuus tukisi rakenteellisia uudistuksia, mahdollistaisi koulutusasteiden ja -muotojen, koulutuksen järjestäjien sekä OKM:n ja järjestäjien välisen yhteistyön. Yhteentoimivat tietojärjestelmät antaisivat myös OKM:lle todelliset mahdollisuudet koulutuksen kokonaisvaltaiseen ohjaukseen, arviointiin ja rahoitukseen. Uudistus olisi todellinen digiloikka sujuvaan opintohallintoon.

Terveydenhoidolla ja koulutuksella on monia yhteenliittymiä ihmisen elämänkaaressa, joten kokonaisarkkitehtuuriin perustuvan kokonaisuuden rakentaminen tuottaisi merkittävää synergiaa. Syntyisi sähköinen asiointi- ja tietopalvelu, jonka avulla voidaan ohjata ja seurata kansalaisen terveydenhoitoa ja terveyttä sekä koulutusta ja osaamista lapsesta ikuisuuteen.

Jukka Söderdahl

Pori

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat