Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen teollisuus tarvitsee huippuosaajia

Vain murto-osa tuotteen vähittäishinnasta kohdistuu työntekijän tuntipalkkaan.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Toni Teerimäki esitti mielipidekirjoituksessaan (HS 8.5.) monia väitteitä suomalaisista teollisuustuotteista ja -työstä.

Suomalaisen teollisuusyrityksen henkilöstökulujen osuus on vain noin 15 prosenttia koko kustannusrakenteesta. Loppu 85 prosenttia koostuu muun muassa raaka-aine-, tuotanto-, logistiikka- ja energiakustannuksista. Teollisuustuotteen vähittäishintaan kohdistuu lisäksi edellä mainittuja suurempina kuluina jakelu-, tukku- ja vähittäismyynnin katteet.

Vain murto-osa tuotteen vähittäishinnasta kohdistuu työntekijän tuntipalkkaan. Näin on kohtuutonta väittää, että yksittäisen kynsiharjan vähittäishinta olisi riippuvainen teollisuustyöntekijän (tunti)palkasta.

Kirjoituksessa väitettiin myös suomalaisten työntekijöiden palkkojen olevan suuria. Katsaus esimerkiksi Suomen Pankin ja Palkansaajien tutkimuslaitoksen tilastoihin paljastaa suomalaisen työntekijän olevan edullisempi kuin Ruotsissa ja Tanskassa sekä samaa tasoa saksalaisen kanssa.

Jos vertailu laajennetaan koskemaan toimihenkilöitä ja asiantuntijatehtäviä, erot muihin maihin vain kasvavat. Kilpailussa osaavasta työvoimasta meidän tulisi pikemminkin pyrkiä erojen tasoittamiseen kuin niiden kasvattamiseen.

Pitkällä aikavälillä teollisuutemme kilpailukyvyn kasvu tarvitsee tuekseen tutkimusta ja tuotekehitystä, investointeja ja työntekijöiden jatkuvaa osaamisen kehittämistä.

Kynsiharjojen sijaan meidän tulee karrikoidusti sanottuna tehdä seuraavan sukupolven robotisoituja kynsiharjoja, jotka ovat yhteydessä muuhun maailmaan teollisen internetin kautta.

Tämä onnistuu panostamalla mainittuihin kohteisiin, mutta se ei onnistu leikkaamalla ja supistamalla.

Ei voi kuin ihmetellä maassamme esiintyvää halua ylläpitää negatiivisuuden kierrettä ja niin sanotusti ampua omaan jalkaan. Kirjoittaja haluaa meidän tinkivän ”omista eduistamme”. Tämä on helppo ja populistinen väite. Kyse on pikemminkin siitä, pystymmekö kehittymään ja pitämään paikkamme globaalien tuottajamarkkinoiden korkealaatuisten, huippuosaamista vaativien tuotteiden valmistajamaana vai luisummeko kohti halpatuotantoa ja huonoa laatua. Koska se talouden supistamisesta ja näivettymisestä väistämättä seuraa.

Ismo Kokko

pääsihteeri

Teollisuuden palkansaajat

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat