Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Toimivaa sopimusjärjestelmää ei ole syytä romuttaa

Jos romuttaisimme nykyisen sopimusjärjestelmän ja yleissitovuuden, ajautuisimme hallitsemattomaan työehdoilla kilpailuun ja työrauhahäiriöihin.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Suomalainen työelämä on muuttunut ja muuttuu yhä voimakkaammin. Paikallinen sopiminen varmasti lisääntyy myös tulevaisuudessa, kun työelämä hajautuu ja yritysrakenteiden sekä organisaatiokulttuurien erot kasvavat.

Toimivaa sopimusjärjestelmää ei ole syytä romuttaa, mutta sitä pitää ja sitä voidaan kehittää. Jos romuttaisimme nykyisen sopimusjärjestelmän ja yleissitovuuden, ajautuisimme hallitsemattomaan työehdoilla kilpailuun, työrauhahäiriöihin ja eriarvoisuuden voimakkaaseen lisääntymiseen.

Kilpailukykysopimuksen myötä järjestäytymättömät yritykset saatettaisiin samaan asemaan järjestäytyneiden yritysten kanssa. Toisin sanoen ne saisivat täysin samat oikeudet ja mahdollisuudet työehtosopimuksen mukaiseen paikalliseen sopimiseen, vaikka eivät ole työehtosopimuksia neuvotelleet. Ne eivät olisi kuitenkaan samojen seuraamusten piirissä kuin järjestäytyneet yritykset, eli hyvityssakot ja valvontavelvollisuus eivät koskisi niitä. Osapuolten ja menettelytapojen osalta pelisääntöjen on oltava samat järjestäytymättömille yrityksille, jos ne saavat samat oikeudet sopimiseen.

Työehtosopimuksissa on mahdollistettu asioista toisin sopiminen työpaikkatasolla pääsääntöisesti luottamusmiehelle, mutta myös työntekijälle tai henkilöstöryhmälle.

Luottamusmiehen rooli sopijana on luonteva, koska hän tuntee työehtosopimuksen ja työlainsäädännön perusteet. Luottamusmiehellä on myös oikeus osallistua koulutukseen, saada tietoja sekä käyttää aikaa luottamustehtävän hoitamiseen. Hänellä on myös mahdollisuus saada asiantuntija-apua liitostaan.

Luottamusmies on osaava, tasaveroisempi ja asioihin perehtynyt neuvottelukumppani työnantajalle. Tämä luo huomattavasti paremmat edellytykset neuvotella ja sopia asioista työpaikalla. Jos luottamusmiesjärjestelmää ei haluta tunnustaa tai se halutaan ohittaa, on täysin selvää, että paikallinen sopiminen ei edisty, vaan menee taaksepäin.

Palkansaajakeskusjärjestöt suhtautuvat paikallisen sopimisen edistämiseen myönteisesti. Mutta sen on tapahduttava työehtosopimusten kautta ja samoin pelisäännöin riippumatta siitä, onko työnantaja tai työntekijä järjestäytynyt vai ei.

Annika Rönni-Sällinen

työehtoasioiden päällikkö, SAK

Maria Löfgren

johtaja, Akava

Katarina Murto

johtaja, STTK

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat