Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oikea luottamus luodaan lattiatasolla

Lattiatason työpaikkayhteistyössä ja sopimisessa yrittäjäjärjestöllä olisi ollut harjoitteluaikaa kolme vuosikymmentä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Miikku Nieminen kysyi (HS Mielipide 8.5.), unohtiko Suomen Yrittäjien uusi toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen (HS Mielipide 4.5.) jotain kirjoittaessaan työpaikkasopimisesta, kun hän ei maininnut työntekijöiden edustusta yritysten ylimmässä hallinnossa. Nieminen katsoi Pentikäisen kaipaaman luottamuksen versoneen juuri tästä edustuksesta muun muassa Ruotsissa, Tanskassa ja Saksassa.

Unohdus ei kuitenkaan ole kovin olennainen, sillä kyseisissä maissa tämä edustus on syntynyt aivan erilaisesta kulttuuripohjasta ja omista erityisistä syistään. Saksassa se syntyi 1950-luvun alussa siitä, että liittoutuneet vaativat ennen muuta metalliteollisuuden yritysten hallintoon työntekijöitä valvomaan, ettei Saksa aloita varusteluteollisuutta ja uutta sotaa.

Syy oli siis sama, jonka HS:n toimittaja Pekka Mykkänen totesi toisaalla samassa lehdessä olleen syynä Euroopan unionin ytimen, Euroopan hiili- ja teräsyhteisön perustamiselle.

Paljon vakavampi unohdus on, ettei Pentikäinen maininnut lattiatason työpaikkayhteistyötä ja sopimista, joka voi tapahtua laki- ja tes-määräyksistä riippumatta ja jossa todellinen luottamus luodaan. Siinä yrittäjäjärjestöllä olisi ollut harjoitteluaikaa kolme vuosikymmentä. Ei luottamusta yhtäkkiä pystyyn polkaista, vaikka säännökset muuttuisivatkin.

1980-luvun alussa nykyisen järjestön edeltäjä Suomen Yrittäjäin keskusliitto SYKL oli noussut kapinaan niin sanottua työsuhdeturvalakia vastaan. Siksi poliitikot puolueista riippumatta pitivät järjestöä vaarallisena, joten ennen kaikkea keskustan ja kokoomuksen edustajat järjestön hallituksessa ”normalisoivat” järjestön toiminnan, ja SYKL:in työmarkkinapolitiikan kehitys jumiutettiin. Kohtalokkaat seuraukset tulevat nyt esille.

Kauko Parkkinen

SYKL:n työmarkkina-asiamies, tietokirjailija

Vantaa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat