Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Korttelipihat viestivät yhtenäisyydestä

Pihoille voidaan heijastaa peilien avulla lämpöä ja valoa, ulkolämmittimet kannustavat syysiltoina ulko-oleiluun.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kaupunkipihoja erottavia väliaitoja on ehdotettu poistettaviksi ennenkin. Havaintojeni mukaan ensimmäisen kerran pihoja toisistaan erottavia aitoja toivottiin purettavaksi 1980-luvun puolivälissä, toisen kerran vuosituhannen vaihteessa.

Nyt asialla ovat uudet kaupunkiaktivistit (HS 3.5.). Kaupunkitilaa haltuun ottava uusi sukupolvi käy innolla kiinni tähän ympäristön lähikäyttöä rajoittavaan ongelmaan. Kolmas kerta toden sanoo?

Pihoilla on ollut välineellistä merkitystä. Aikuisille ne ovat olleet lähinnä säilytystilaa. Yhteispiha tai läpikulkumahdollisuus kantakaupungin korttelissa ei ole ollut kaikkien asukkaiden toivelistalla. Rajamuurien kaatamista on ollut helppo vastustaa. Oma hyöty on asetettu etusijalle, tai asian puolesta ei ole vaivauduttu toimimaan.

On toivottavaa, että Korttelipihat takaisin -liike yimby-henkisenä eli ”kyllä kiitos, tätä lisää meidänkin pihallemme” onnistuu ja hyvät toteutukset saadaan raportoitua mahdollisine vastustavine näkemyksineen.

Tulevaisuuden visiossa pihan elämyksellinen merkitys korostuu. Pihoille voidaan heijastaa peilien avulla lämpöä ja valoa, ulkolämmittimet kannustavat syysiltoina ulko-oleiluun, viherseinät ja muut istutukset piristävät pihapiiriä, sätkät vaihtuvat kalan savustuspönttöihin ja hyvälumisena talvena yhteispihalta löytyy seikkailullinen jäärata. Korttelitalonmies vastaa järjestyksestä yhdessä asukkaiden kanssa.

Avoin piha voi olla korttelin asukkaiden yhteistoiminnan aihe, edellytys ja yhteisyyden näkyvä symboli. Yhteisten etujen ajaminen ja asioiden hoito kurkottaa perinteistä asunto-osakeyhtiön byrokratiaa laajemmalle.

Timo Kopomaa

kaupunkitutkija

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat