Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Varausmäärät ovat kasvaneet maksun poistuttua

Varausmaksujen poistolla ei Helsingissä saavutettu samanlaisia hyötyjä kuin monessa muussa kunnassa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Sirpa Taskinen kirjoitti (HS Mielipide 7.5.) kirjastojen varausmaksujen poistojen mielekkyydestä ja viittasi kirjoituksessaan Helsingin kaupunginkirjastoon. Vantaan kirjastopalveluiden johtaja Mikko Vainio kertoi Vantaan tilanteesta mielipidesivulla 8.5.

Helsingissä varausmaksut poistettiin vuoden 2015 alusta, koska naapurikuntamme – Espoo, Kauniainen ja Vantaa – olivat jo aikaisemmin poistaneet maksut ja koska toimimme yhteisessä kirjastojärjestelmässä.

Maksujen poiston jälkeen varausmäärät ovat huomattavasti kasvaneet. Vuosittain varauksia tehdään yli miljoona, ja kasvu näyttää edelleen jatkuvan. Varausmäärät ovat nousseet vuoden alusta noin 16 prosenttia ja viime vuonna jo yli 23 prosenttia. Tämä on johtanut kuljetuskapasiteetin ruuhkautumiseen ja logistisen työn lisääntymiseen kirjastoissa.

Helsingin tilanne poikkeaa monin tavoin Suomen muista kaupungeista, sillä kirjastoverkkomme on tiheä ja etäisyydet melko lyhyitä. Varausmaksujen poistolla ei siksi Helsingissä saavutettu samanlaisia hyötyjä kuin monessa muussa kunnassa.

Aiempaa suurempi osa lainoista kulkee nyt varausjärjestelmän kautta. Se on työllistävää ja pois kirjastojen muusta palvelutyöstä.

Koska kirjastolaki on nyt muuttumassa niin, ettei varausmaksujen periminen ole mahdollista, emme voi enää Helsingissäkään palata vanhaan.

Jatkamme varausten itsepalvelunoutojärjestelmän kehittämistä, mutta kirjastosta toiseen kuljetettavien varattujen teosten määrät ovat toistaiseksi edelleen suuria ja työllistäviä. Turhaa työtä kirjastoissa teettää erityisesti se, jos asiakas ei haekaan varaamaansa kirjaa.

Tämän turhimman työvaiheen poistamiseen kaikilla lainaajilla on mahdollisuus vaikuttaa: perua varaus, jota ei tarvitse – mieluummin ennen kuin se on ehtinyt varaushyllyyn asti. Näin kirjastojen välillä kulkevat kuormamäärät pysyvät pienempinä ja teokset ovat nopeammin myös muiden asiakkaiden saatavilla.

Anna-Maria Soininvaara

kirjastotoimen apulaisjohtaja

Helsingin kaupunginkirjasto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat