Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keskuspuistoon rakentaminen ei ole hyväksi Helsingille

Samalla on syytä arvioida uudelleen se, että rakentaminen kohdistuu ehdotuksessa muutenkin suurelta osin viher- ja virkistysalueille.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Keskuspuisto on Helsingin vihreä helmi. Keskuspuiston arvo on sen laajuudessa, joka turvaa luonnon monimuotoisuutta ja antaa mahdollisuudet monenlaiseen virkistymiseen. Kävijöitä siellä on enemmän kuin kaikissa Suomen kansallispuistoissa yhteensä.

Helsingin asukasmäärän kasvaessa myös Keskuspuiston tarve ja käyttö kasvavat. Ehdotuksessa Helsingin uudeksi yleiskaavaksi esitetään kuitenkin rakentamista Keskuspuistoon kymmenien hehtaarien alueelle.

Erityisen rajusti rakentaminen uhkaa Maunulan puistoa ja Pirkkolanmetsää, jossa Hämeenlinnanväylän itäpuolelle esitetty rakentaminen lähes katkaisee Keskuspuiston.

Keskuspuiston osalta yleiskaavaehdotus on ristiriidassa niin nykyisen yleiskaavan, asemakaavan kuin maakuntakaavankin kanssa. Tätä on perusteltu harhaanjohtavasti asuntorakentamisen tarpeilla ja kaupunkibulevardin idealla.

Kauas on kuljettu Koijärveltä, kun kaupunkisuunnittelulautakunnassa Keskuspuistoon rakentamisen hyväksyivät myös vihreiden edustajat.

Ehdotus perustuu siihen, että rakentamiseen varataan kaksi kertaa enemmän alueita ja kerrosneliöitä kuin tarvitaan asukasluvun lisäämiseksi noin 260 000 hengellä, joka on asetettu kaavassa tavoitteeksi.

Keskuspuistoon esitetään rakentamista noin 20 000 asukkaalle. Tästä voidaan siis luopua supistamalla ylimääräistä kaavavarantoa vain noin 8 prosentilla. Se ei edellytä asuntotuotannon tavoitteiden supistamista.

Toisaalta voi kysyä, onko tavoiteltu nopea kasvu hyväksi ja taloudellisesti realistista sen enempää helsinkiläisten kuin muunkaan Suomen kannalta.

Rakentamalla yli satavuotiaaseen Keskuspuistoon menetettäisiin sellaisia luonto- ja virkistysarvoja, joita ei saa enää takaisin. Jos Helsinki haluaa tulevaisuudessa esimerkiksi liittyä kansallisten kaupunkipuistojen verkostoon, sillä ei voi enää suojella alueita, jotka on kaavoitettu rakentamiselle.

Kaupunkisuunnittelulautakunta käsittelee yleiskaavaehdotusta uudelleen tämän kuun lopulla. Silloin on syytä poistaa Keskuspuistoon merkityt rakentamisalueet yleiskaavaehdotuksesta.

Kaavakarttaan tulee merkitä selvästi Keskuspuiston rajat vähintään sen nykyisessä laajuudessa.

Samalla on syytä arvioida uudelleen se, että rakentaminen kohdistuu ehdotuksessa muutenkin suurelta osin viher- ja virkistysalueille.

Yrjö Hakanen

Helsingin kaupunginvaltuutettu

Skp ja Helsinki-listat

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat