Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kustannusten karkaamisen syyt kannattaa selvittää

”Syyllinen” ei useinkaan ole jokin yksittäinen taho, vaan puuttuvat mallit ja ohjeet.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomat kertoi taannoin, kuinka länsimetron kallistuminen kiukutti Helsingin poliitikkoja.

Yleisesti ottaen projektin kustannusarvion laatiminen on monitahoinen asia, ja metsäänkin siinä voidaan mennä monella eri tavalla. Kustannusarvio on saatettu joutua tekemään liian nopeasti, laajuudenhallinta on voinut jäädä liian yleiselle tasolle, tai laajuus on voinut muuttua hallitsemattomasti projektin jo käynnistyttyä.

Toteutuksen johtamisessakin voi olla puutteita, mutta kaikkiaan kustannusten karkaaminen on usein yhdistelmä tästä kaikesta.

Oleellisinta on kuitenkin tarkastella asiaa päätöksentekoroolien näkökulmasta: miten eri tahojen vastuut ja valtuudet on määritelty?

Mikäli projektiohjeistusta ei joko yleisellä tai projektitasolla ole, on jopa tyypillistä, että ongelmien ilmaantuessa ajaudutaan syyllisten jäljittämiseen.

Projektipäällikkö on vastuussa kustannusten seuraamisesta ja raportoinnista, mutta kokonaishyötyjen pysymisestä hallinnassa vastaa projektin omistaja, sisäinen tilaaja. Hänellä on siis tärkeä rooli myös projektin laajuuden kurissa pitämisessä.

Metrokustannusten karkaamisesta on kokemusta jo 1970-luvulta, jolloin esimerkiksi Hakaniemen metroaseman kustannukset lähes kaksinkertaistuivat siksi, että esisuunnittelun jälkeen eri sidosryhmät liikennelaitoksesta poliisiin havahtuivat haluamaan asemalle omatkin tilansa.

Näiden kustannusten valvominen ei kuitenkaan ollut kenenkään vastuulla.

Projektikulttuurin kehittämisessä on tärkeää toteuttaa suurinta oppimisen takaisinkytkentää – strategista oppimista – rakentavassa hengessä, tavoitteena vain oppia lisää siitä, miten projekteja tulee asettaa ja suunnitella. ”Syyllinen” kun ei useinkaan ole jokin yksittäinen taho, vaan puuttuvat mallit ja ohjeet.

Jos projekteihin halutaan vielä toistekin saada osaavia ihmisiä, oletusarvo niiden käynnistyessä ei saa olla se, että lopuksi ”projektin johto” jälleen haukutaan – sen sijaan, että pohdittaisiin varsinaisia syitä.

Teppo Nurminen

toimitusjohtaja

Suomen Projekti-Instituutti Oy

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat