Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Savonlinnan kampus on pelastettava

Kainuun opettajankoulutuksen kaltainen alasajo ei saa toistua.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Päättäjien on kuultava lakkautusuhan alla olevan Savonlinnan kampuksen hätähuuto. Kainuun opettajankoulutuksen kaltainen alasajo ei saa toistua.

Kainuun ratkaisun syvät vahingot ovat kaikkien arvioitavissa. Satoja työpaikkoja on menetetty, yliopistollisen toiminnan selkäranka on katkaistu. Vuonna 1901 perustetun Kajaanin seminaarin tasokas kulttuurityö on pysähtynyt. Koko Kainuulta on viety uskoa tulevaisuuteen.

Olen tarkkaan seurannut ja arvioinut parin vuosikymmenen ajan tehtyjen selvitysten ja käytännön tasolla sekä Kajaanin että Savonlinnan kampusten toimintaa. Molemmat saavat toiminnastaan laudaturin arvosanan. Kampukset ovat toiminnallaan opettajankoulutuksessa luoneet perustan Pisa-menestyksellemme. Molemmilla kampuksilla on aina katsottu eteenpäin, kansainvälistytty, verkotuttu ja digitalisoiduttu. Palkinnoksi näyttää tulevan toiminnan lakkauttaminen, satojen työpaikkojen menetys ja alueellisten kehittämisedellytysten tuhoaminen. Taloudelliset tappiot nousevat kymmeniin miljooniin euroihin.

Savonlinnan koulutuksen keskittämisestä Joensuuhun ei saada mitään uutta lisäarvoa. Opettajankoulutuksen osaamisen kärki on muualla Suomessa ja maailmalla. Suomalaista korkeakoulupolitiikkaa riivaa merkillinen suurten fyysisten keskittymien ajattelu ikään kuin internet-maailmaa ei olisikaan. Ehkä tästä syystä ei haluta opettajien verkkoyliopistotoiminnankaan kehittyvän, jollaista esimerkiksi Kajaanin opettajankoulutuksen rauniolle yritettiin saada aikaan.

Verkkokoulutettavia opettajakandidaatteja maailmassa olisi miljoonia. Poistamalla lainsäädännölliset esteet tuhansille akateemisille työttömille voitaisiin tarjota korkeakoulupaikkakunnasta riippumatta töitä. Yliopistolaitoksen taloudellista perustaa voitaisiin seuraavien vuosien aikana vahvistaa 2–3 miljardilla eurolla. Nyt opettajankoulutuksen viennissä näperrellään pienten yksittäisten hankkeiden kanssa.

Yliopistolaitoksen kehittämisessä voitaisiin käyttää tietoa ja järkeä. Aiempina vuosikymmeninä yliopistojen johdolla oli päällimmäisenä kaksi huolta: valmistuneiden työllistäminen ja työpaikkojen säilyttäminen. Nyt väkeä saneerataan ulos, ja akateeminen työttömyys on hätätilaluvuissa, yli 50 000. Koska näyttää siltä, ettei mitään tehdä, pelastetaan edes Savonlinnan kampus.

Ilkka Huovio

taideteollisen koulutushistorian professori (emeritus) ja dosentti Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat