Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työn määritelmää pitää laajentaa

Kodeissa ja yhteisötalouksissa ilman palkkaa tai rinnakkaisvaluutoilla tehtyjä töitä ei pitäisi nähdä palkkatyölle vastakkaisina tai sitä häiritsevinä toimintoina.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Työn ja perheen yhteensovittamisen politiikka (HS Talous 8.5.) perustuu yhä teollisuusajan käsitykseen työstä ja toimeentulosta. Se rakentuu ihanteelle, että ihmiset tekevät kodin ulkopuolista säännöllistä ja kokopäiväistä palkkatyötä eläköitymiseen asti ja saavat sitä vastaan oikeudet ansiosidonnaisiin etuisuuksiin. Tähän malliin pyritään sovittamaan myös äitien työssäkäynti.

Tarja Filatov ja Tuula Haatainen (HS Mielipide 8.5.) ehdottavat joustavampia perhevapaiden käyttötapoja, koska sekä työelämä että perhemuodot ovat muuttuneet. Mutta vaatiiko perheiden tarpeisiin vastaaminen vielä isompia uudistuksia?

Palkkatyö osa-aikaistuu ja itsensä työllistäminen kasvaa. Näiden lisäksi yleistyy kodeissa, vertaisyhteisöissä ja paikallistalouksissa palkattomasti tai rinnakkaisvaluutoilla tehty hoiva-, kasvatus- ja muu työ. Tähän suuntaan vievät esimerkiksi lähiruuan ja -energian tuotannon sekä uutta teknologiaa hyödyntävän jakamistalouden kasvu.

Tärkeä kysymys on nyt, kuinka yhteiskunta voi auttaa ihmisiä jakamaan ajankäyttöään palkkatöiden ja muiden töiden välillä elämäntilanteisiin optimaalisella tavalla. Tämä onnistuu vain silloin, jos työ määritellään nykyistä laajemmin ja sosiaaliturva rakennetaan uuden määritelmän pohjalta.

Kodeissa ja yhteisötalouksissa ilman palkkaa tai rinnakkaisvaluutoilla tehtyjä töitä ei pitäisi nähdä palkkatyölle vastakkaisina tai sitä häiritsevinä toimintoina. Ne ovat palkkatyötä täydentäviä työn muotoja, joilla on puhdasta taloudellista arvoa sekä koti- että kansantalouksille.

Perustulolla, työtakuulla ja osa-aikaisen työn mahdollisuuksilla voitaisiin lisätä joustavuutta ja äitien palkkatyötä myös lasten ollessa pieniä. Ne lisäisivät myös yrittäjyyttä pienentämällä siihen liittyvää toimeentuloriskiä. Välineet työn ja perheen yhteensovittamiseen ovat olemassa, mutta työmarkkinoilla vallitsevat normit ja neuvottelukulttuurit estävät niiden käyttöön ottamista.

Maria Joutsenvirta

kauppatieteiden tohtori, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat