Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taide tulee vapauttaa puolustusasemastaan

Puolustuskannalle joutuminen ole mikään luonnollinen lähtökohta vaan osa vallitsevan diskurssin rakennetta.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kulttuurisivuilla kysyttiin (HS 9.5.), tuottaako taide hyvinvointia. Juttu viittaa ajankohtaiseen hoivataidekeskusteluun, jossa on laajasti kyseenalaistettu taiteen olemassaolon perusteleminen hyvinvointivaikutuksilla.

Juttu sisälsi kummallisen virhepäätelmän, jonka mukaan ”kaikki vanhat totuudet taiteen hyvinvointivaikutuksista eivät ehkä pidäkään paikkaansa, sillä brittitutkijoiden mukaan ne perustuvat usein heikkotasoisiin tutkimuksiin”. Tutkimusten heikkotasoisuudesta ei voi tehdä johtopäätöksiä asioiden paikkansapitävyydestä suuntaan tai toiseen. Olennaista jutussa on kuitenkin se, että keskustelu taiteen merkityksestä on vihdoin irrottautumassa rajatun talouspuheen määrittelemästä diskurssista, johon se on ollut viime vuosina sidottu.

Analysoin erästä luentoani varten Helsingin Sanomissakin vuonna 2015 käytyä keskustelua taiteen, taideaineiden ja humanististen tieteiden yhteiskunnallisesta asemasta ja merkityksestä. Tekstit olivat kolumneja, mielipidekirjoituksia ja blogitekstejä. Niille leimallista oli, että taide ja humanistiset tieteet olivat puolustusasemassa ja perustelivat olemassaoloaan – usein taloussanastolla.

On huomattava, ettei puolustuskannalle joutuminen ole mikään luonnollinen lähtökohta vaan osa vallitsevan diskurssin rakennetta. Politiikassa on paljon kyse siitä, kuinka asioita kehystetään, mitä logiikkaa tulee seurata ja minkälaista sanastoa tulee käyttää ollakseen rationaalinen osallistuja.

Taiteiden ja humanististen tieteiden asemaa puolustavat tahot ovat vedonneet paitsi hyvinvointiin myös työllisyystilastoihin, uusiin tuotteisiin ja luovuuden kilpailukykyvaikutuksiin, markkinoihin, vientiin, strategioihin ja innovointiin.

Kun taiteilijat joutuvat puhumaan työstään ainoastaan puolustuskannalla hyödyn ja onnistumisten näkökulmasta seuraavaa rahoituspäätöstä peläten tai keikkatyötä toivoen, keskustelusta jää puuttumaan jotain olennaista: aito ajatustenvaihto myös epäonnistumisista. Tämä olisi kuitenkin tärkeää sen kannalta, että mikä tahansa työ voisi kehittyä.

Taiteelle on taattava rajatuista hyödyistä ja intresseistä irrallinen asema, joka ei joudu reaktiivisesti puolustelemaan olemassaoloaan. Mutta silloin kun puhutaan taiteen saavutettavuudesta ja ihmisten välisestä kohtaamisesta, on nostettava esille myös eettiset ja vaikeat kysymykset. On kysyttävä vakavasti, mikä edistäisi sitä, että taide löytäisi ne, jotka tarvitsevat sitä elämän mielekkyyden ylläpitämiseksi tai uudelleen löytämiseksi.

Sanna Tirkkonen

valtiotieteiden maisteri

tohtorikoulutettava

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat