Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Juice Leskisen palvonta on aiheellista nyt ja aina

Laajassa tuotannossa on nerokkaita helmiä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat
Markku Bärman / HS
Juice Leskinen
Juice Leskinen Kuva: Markku Bärman / HS

Toimittaja Ville Similä ihmetteli (HS Sunnuntai 8.5.), miksi Juice Leskistä palvotaan yhä. Kuulun itse Juicen tuotannon suurimpiin palvojiin, joten saatan olla aavistuksen jäävi, mutta vastaan silti.

Ensin kuitenkin ihmettelevä vastakysymys. Miksi Juicea ei saisi tai pitäisi nykypäivänä palvoa? En ymmärrä viittausta neuvostoliittolaisuuteen. Jos sillä viitataan siihen, että laulujen aiheet eivät ole nykyisin ajankohtaisia, niin pitäisikö Reino Helismaan lauluja boikotoida, koska ne kertovat tukinuitosta ja muusta 1950-lukulaisesta?

Toimittajan tulkinta Juicen tuotannosta on myös varsin näköalaton ja pohjautuu mahdollisesti kuluneisiin radiohitteihin. Laajassa tuotannossa on kuitenkin nerokkaita helmiä. Lastenlevyksi tarkoitettu Haitaribussi sisältää verbaaliakrobatiaa, joka vaatii aikuiseltakin useamman kuuntelukerran. Esimerkiksi Suutarinverstaassa on hillittömän taidokasta sanankäyttöä ja riimittelyä. Sivilisaatio-levyn päätöskappale Syvänmerensukeltaja taas kelpaisi mielestäni hengelliseksi lauluksi, jos sen esittäisi joku muu kuin rienaajaksi ja Jumalan pilkkaajaksi syytetty Leskinen.

Toimittajan mukaan Juicen syvällisissä kappaleissa ”kertojaminä (mies, keski-ikäinen, asiansa pilannut) katselee kyynelten putoamista nelostuoppiin ja säälii itseään”.

On muunkinlaisia esimerkkejä, kuten varhaistuotannon mestariteos Odysseus tai Tauko II -levyn päätöskappale Tanssimaa, joka on yksi kauneimmista kuulemistani lauluista. Toki Juicella oli myös näitä rillumarei-henkisiä Isoisän hinttipusseja ja muita, mutta tekihän Beatleskin herkkien balladien lisäksi esimerkiksi vähemmän herkät I  am the Walrus ja Maxwell's Silver Hammer.

Itse asiassa koko Similän jutun pointti oli mielestäni kummallinen. En itsekään ymmärrä, miksi joku haluaa kuunnella esimerkiksi Neljää Ruusua, mutta ei minulla ole mitään tarvetta hyökätä bändin fanien kimppuun. Jokainen kuunnelkoon, mitä tykkää.

Itse palvon ja kuuntelen Juicen lisäksi monia muita artisteja ja jätän huomiotta ne, joista en pidä. Suosittelen samaa myös Similälle.

Juha Oinonen

Tampere

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat