Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Juice Leskinen antoi äänen hiljaisille

Leskinen loi asemaa eräänlaisena poliitikkojen vastavoimana, jolla oli kyky nostaa esiin havaitsemiaan epäkohtia.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Ville Similä pohti (HS Sunnuntai 8.5.) muusikko Juice Leskisen arvostusta ja suosiota. Hänen mukaansa Leskisen nauttima suosio suhteessa moniin muihin suomalaisiin muusikoihin on kummallista, koska suurin osa Leskisen tuotannosta on ”korkeintaan keskinkertaista”.

Similä kuitenkin nosti lopuksi itse esiin tärkeän yksityiskohdan Leskisen roolista toteamalla, että ”tällaista kansanmiestä on vähän ikävä”. Tästä Juice Leskisen nykyisessä suosiossa on laajalti kysymys. Leskinen toimi jo 1970-luvun lopulla ”hiljaisten äänenä”, käyttäen tuotantoaan ja esiintymisiään oman kritiikkinsä ja poliittisten näkemystensä esittämiseen. Tällä tavoin hän loi asemaa eräänlaisena poliitikkojen vastavoimana, joka ei niinkään tarjonnut vaihtoehtoja tehdylle politiikalle mutta jolla oli kyky nostaa esiin havaitsemiaan epäkohtia.

Tämä Leskisen yhteiskunnallinen rooli ”suomirockin valtiomiehenä” on jäänyt nykyisessä hänen elämäänsä ja uraansa liittyvässä keskustelussa valitettavan vähälle huomiolle.

Ville Similä ajoittaa Leskisen ”jalustalle nostamisen” 1980-luvun alkuun. Kyseinen aikakausi on oikea, mutta Leskisen asemaa ymmärtääkseen on tarkasteltava myös laajempaa yhteiskunnallista tilannetta. Tuolloin suomalainen yhteiskunta ja poliittinen julkisuus olivat murroksessa, jossa kaupallistuvan mediakentän itsenäistyminen avasi tilaa Leskisen kaltaisille äänekkäille kriitikoille.

Juice Leskinen oli aikakautensa tuote, valtakunnankriitikko, jonka suosio perustui musiikillisen tuotannon lisäksi myös hänen julkiseen hahmoonsa. Hän toimi erityisesti niiden edustajana, jotka eivät kokeneet saavansa ääntään kuuluviin. Kuten vuoden 1980 Yleisradion Kesämusiikkia Espalla -ohjelmassa eräs hänen kuulijansa totesi: ”Juice sanoo asiat niin kuin ne on.”

Aki Luoto

väitöskirjatutkija

Tampereen yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat