Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitä useampi polkee, sitä turvallisempaa pyöräily on

Pyöräilyn edelläkävijämaissa kuten Tanskassa ja Hollannissa läheskään kaikki pyöräilijät eivät käytä kypärää. Niissä sattuu kuitenkin vähemmän onnettomuuksia, koska pyöräilyn olosuhteet ovat hyvät ja liikenteessä on totuttu pyöräilijöihin.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Pekka Mäkinen toivoi (HS Mielipide 8.5.), että HSL tarjoaisi kaupunkipyörien käyttäjille kypärät.

Kaupunkipyörien markkinoinnista vastaava HSL ja itse kaupunkipyöräjärjestelmästä vastaava HKL suosittelevat pyöräilijöille kypärän käyttöä. Sitä ei kuitenkaan tieliikennelain mukaisesti vaadita.

HSL:n ja HKL:n tavoitteena on pyöräilyn edistäminen. Pyöräilyn edelläkävijämaissa kuten Tanskassa ja Hollannissa läheskään kaikki pyöräilijät eivät käytä kypärää. Niissä sattuu kuitenkin vähemmän onnettomuuksia, koska pyöräilyn olosuhteet ovat hyvät ja liikenteessä on totuttu pyöräilijöihin. Tutkimukset osoittavat, että mitä enemmän liikenteessä on pyöräilijöitä, sitä turvallisempaa pyöräily on.

Australiassa pyöräilyn suosio laski jyrkästi, kun sakollinen kypärän käyttöpakko tuli voimaan. HSL ja HKL sen sijaan haluavat kasvattaa pyöräilyn suosiota sen terveys- ja ympäristövaikutusten vuoksi. Tieliikennelakia ollaan uudistamassa, ja säädös pyöräilykypärän käyttösuosituksesta onkin todennäköisesti poistumassa.

Kypärän liittäminen osaksi kaupunkipyöräasemaverkostoa olisi hankalaa. Lisäksi yhteiskäyttöisen, useiden muiden asiakkaiden päässä olleen kypärän laittaminen omaan päähän olisi monelle epämukavaa eikä kannustaisi kypärän käyttöön.

HSL ja HKL kehottavat kaikkia käyttämään omaa pyöräilykypärää silloin, kun se onnistuu helposti. Erityisen tärkeää se on lapsille, joiden ajotaidot ja liikennesääntöjen tuntemus ovat vielä harjaantumassa.

Tarja Jääskeläinen

johtava liikkumisen ohjauksen asiantuntija, HSL

Samuli Mäkinen

projekti-insinööri, HKL

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat