Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jääkiekkoperheen jäsenet ovat rehellisiä

Hyväntahtoiset ohjeet lasten vanhemmille vaikuttavat niin sanotulta besserwisseröinniltä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Jääkiekkoliiton toimitusjohtaja Matti Nurminen kyseenalaisti jääkiekon harrastuskustannuksista tekemäni tutkimustyön urheilusivujen jutussa (HS 21.4.). Itse asiassa Nurminen kyseenalaisti kyselyyni vastanneiden rehellisyyden.

Keräsin jo 2000-luvun alussa tietoja liikuntalajien harrastamisen kustannuksista. Niihin tietoihin perustunut väitöskirjani hyväksyttiin Jyväskylän yliopistossa vuonna 2006. HS:n jutussa kritisoitu tutkimus oli tuoreilla tutkimusaineistoilla päivitetty ja jääkiekkoaineiston osalta lähes nelinkertainen työ edellä mainitusta väitöskirjatyöstä.

Jääkiekkoliiton toimiston pelkästään seuroilta kerätyn tiedon perusteella ei voi arvioida lajin kokonaiskustannuksia, lajin harrastajilleen aiheuttamia matkakustannuksia eikä varsinkaan sitä, mitä jääkiekko harrastajalleen kymmenessä vuodessa maksaa. Täydellistä tutkimustyötä en minäkään ole koskaan 34 tutkimusvuoteni aikana tehnyt – tuskin tulen koskaan tekemäänkään. Tuntuu kuitenkin siltä, että Nurminen kumartui rehdeiltä jääkiekkoperheiltä tulevan taklauksen edessä.

Tutkimustyöni on tehty hyvässä yhteistyössä monien jääkiekkoihmisten sekä -organisaatioiden kanssa.

Monet tahot Jääkiekkoliiton sisällä ovat aidosti huolestuneita harrastuskustannusten nopeasta kasvusta. Hyvä, että edes nyt tapahtuu jotain, mutta olisi kyllä voinut tapahtua jo kymmenen vuotta sitten. Aina tieto ei kulje ja aina tieto ei miellytä.

Jutun otsikko ”Aina ei tarvitse ostaa kaupan kalleinta mailaa” tai nuorisopäällikön hyväntahtoiset ohjeet lasten vanhemmille vaikuttavat niin sanotulta besserwisseröinniltä. Vanhemmat ovat vuosia epätoivoisesti yrittäneet pitää kustannuksia kurissa. Monien jääkiekkovanhempien mielestä kaikki voitava on tehty. Jutun ohjeistukset saattoivat siis tuntua vielä poikittaiselta mailalta vanhempien selkään.

Onneksi seuraihmisillä on nyt tietoa kokonaiskustannuksista, ja onneksi suurin osa jääkiekkoperheistä ei istu norsunluutorneissa lihapatojen ääressä ihmettelemässä, miksi kansa valittaa nälkää.

Kari Puronaho

filosofian tohtori, Jyväskylä

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat