Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viinit ruokakauppaan vai laimeampaa olutta?

Jos elintarvikeliikkeissä myytävän oluen alkoholiprosenttia alennettaisiin yhden prosenttiyksikön verran, se laskisi alkoholin kokonaiskulutusta lähes kymmenen prosenttia.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja Juhani Eskola toi Vieraskynä-kirjoituksessaan (HS 30.4.) erinomaisesti esiin alkoholin normipolitiikan purkutalkoiden sudenkuoppia. Olemme samaa mieltä hänen kanssaan niistä haitoista, joita seuraisi, jos viini ja vahvat oluet olisivat saatavilla esimerkiksi elintarvikeliikkeissä.

Kuten Eskola totesi, Suomessa alkoholin saatavuus ei ole ongelma. Käytännössä jo nyt lähes kaikissa suurissa marketeissa ja ostoskeskuksissa on Alko. Kiistatta on osoitettu, että alkoholin helppo saatavuus lisää kulutusta, ja kulutus kulkee käsi kädessä haittojen kanssa.

Viimeaikaiset tutkimukset osoittavat, että riskit verenpainetautiin, aivoverenvuotoon ja aivohalvaukseen kasvavat lähes lineaarisesti jopa kohtuullisen säännöllisen päivittäisen alkoholinkäytön lisääntyessä. On myös vahvaa näyttöä siitä, että säännöllinen alkoholinkäyttö on monen syöpätaudin riskitekijä.

Paljon puhuttu J-käyräkin (kohtuullinen alkoholinkäyttö vähentää sydän- ja verisuonitautikuolemia) on uusimpien tutkimusten mukaan asetettu kyseenalaiseksi. Täten tuntuisi loogiselta pyrkiä vähentämään alkoholin saatavuutta ja saatavuuden helppoutta eikä lisätä sitä.

Alkoholinkulutus Suomessa on laskenut viime vuosina. Tämä näkyy myös alkoholihaittojen määrissä: esimerkiksi liikennejuopumukset, väkivaltarikokset, alkoholisairastuvuus ja alkoholikuolleisuus ovat vähentyneet. Tämä on aivan ilmeisesti myönteinen suuntaus, jota kannattaisi jatkaa.

Alkoholinkulutus on Suomessa edelleen merkittävästi suurempaa kuin Ruotsissa. Lieneekö tähän syynä Ruotsin tiukempi alkoholipolitiikka ja alkoholin rajoitetumpi saatavuus? Esimerkiksi keskiolutta ei saa elintarvikeliikkeistä.

Suomessa noin 55 prosenttia kaikesta käytetystä alkoholista on olutta. Mikäli elintarvikeliikkeissä myytävän oluen alkoholiprosenttia alennettaisiin yhden prosenttiyksikön verran, puhtaasti laskennallinen vaikutus alkoholin kokonaiskulutukseen olisi merkittävä: se laskisi kulutusta lähes kymmenen prosenttia, sillä se vaikuttaisi suuren keskivertokuluttajien ryhmän kuluttamaan alkoholimäärään. Miksei tätä näkökulmaa ole otettu esille keskustelussa, vaikka kansantaloudellisesti ja kansanterveydellisesti se olisi hyvin perusteltua?

Normien purku on erinomainen asia, mutta se ei saa olla itseisarvo. Alkoholinormien tiukentaminen näyttäisi olevan nykyään yleismaailmallinen alkoholipoliittinen trendi, kun pyritään rajoittamaan yhteiskunnalle koituvia haittoja.

Suomessakin olisi syytä keskustella tasapuolisesti alkoholin käyttöön liittyvistä eri ulottuvuuksista ja huomioida käytössä oleva tutkittu tieto, jotta alkoholilainsäädännön uudistuksessa päästäisiin tasapainoiseen lopputulokseen.

Hannu Alho

päihdelääketieteen professori, Helsingin yliopisto

Kaarlo Simojoki

johtava ylilääkäri, A-klinikkasäätiö

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat