Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Alkon monopolia puolustetaan pelottelulla

Vahvojen oluiden myynnin salliminen ruokakaupoissa parantaisi merkittävästi pienpanimoiden toimintaedellytyksiä, mikä johtaisi uusiin työpaikkoihin suomalaisissa pienpanimoissa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Alkoholilain uudistuksen myötä mahdollisuus viinien ja vahvojen oluiden myynnin sallimisesta ruokakaupoissa on noussut jälleen esiin. Jos Alkon johtoa on uskominen, tämä osittainen monopolin murtuminen johtaisi Alkon myymälöiden sulkemiseen, työpaikkojen menetykseen, huonompaan palveluun sekä pienempään valikoimaan.

Näistä väitteistä ainoastaan Alkon myymälöiden sulkeminen joillain paikkakunnilla on väitteenä uskottava. Sen sijaan väitteet työpaikkojen menetyksestä, huonommasta palvelusta sekä pienemmästä valikoimasta ovat puhdasta pelottelua eivätkä kestä lähempää tarkastelua.

Jos asiaa katsotaan ainoastaan Alkon näkökulmasta, myymäläverkon supistuminen johtaisi loogisesti työpaikkojen vähenemiseen Alkossa. Jos asiaa tarkastellaan laajemmin, vahvojen oluiden ja viinien myynti ruokakaupoissa johtaisi siihen, että Alkosta vähentyvät työpaikat siirtyisivät muihin vähittäiskauppoihin. Työpaikkojen määrä ei siis laajemmin tarkasteltuna välttämättä vähenisi, vaan ne siirtyisivät muualle.

Lisäksi vahvojen oluiden myynnin salliminen ruokakaupoissa parantaisi merkittävästi pienpanimoiden toimintaedellytyksiä, mikä johtaisi uusiin työpaikkoihin suomalaisissa pienpanimoissa.

Väitteet siitä, että vahvojen oluiden ja viinien siirtyminen ruokakauppoihin huonontaisi palvelua ja pienentäisi valikoimaa, ovat myös epäloogisia.

Nyt Alkojen perusvalikoima on melko sama myymälästä riippumatta, eikä eri alueiden todellinen kysyntä ohjaa tuotevalikoimaa. Tämä on johtanut siihen, että joissakin – erityisesti pienien paikkakuntien – Alkoissa valikoima on liian laaja suhteessa kysyntään. Tätä valikoiman pitämistä paikoitellen keinotekoisen laajana voi toki kutsua hyväksi palveluksi, mutta eri asia on se, onko siinä mitään järkeä.

Vahvojen oluiden ja viinien myynti ruokakaupoissa johtaisi kauppojen valikoiman ja palvelutason muodostumiseen kysynnän mukaan. Oletusarvoisesti esimerkiksi huoltamoiden ja kioskien valikoima olisi keskiverto Alkoa heikompi, mutta toisaalta suuremmissa kaupoissa valikoima olisi laajempi. Pienillä paikkakunnilla laaja valikoima voitaisiin turvata sallimalla alkoholin verkkokauppa. Lisäksi muutos ohjaisi kulutusta kohti miedompia vaihtoehtoja väkevän viinan kustannuksella. Tämä ohjaisi osaltaan suomalaista juomiskulttuuria parempaan suuntaan.

Juuso Kivekäs

yrittäjä, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat