Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Euroopan unioni tehostaa työperäisen syövän torjuntaa

Komissio on ehdottanut, että 13 syöpävaaralliselle kemikaalille määritetään uudet työperäisen altistumisen raja-arvot.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Runsaat kaksi kuukautta sitten Euroopan komissio käynnisti EU:n laajuisen kuulemisen sosiaalisista arvoista ja oikeuksista nyky-yhteiskunnassa. Sen avulla komissio rakentaa EU:lle niin sanottua sosiaalisten oikeuksien pilaria, johon tiivistetään työllisyys- ja sosiaalipolitiikan perusperiaatteet.

Tavoitteena on parantaa EU:n kansalaisten arkea kehittämällä sosiaalista suojelua nykyisiä vaatimuksia vastaavaksi. On otettava huomioon yhteiskunnan kehityssuuntaukset, kuten globalisaatio, työtapojen muuttuminen ja väestön ikääntyminen.

Samalla on parannettava työoloja ja suojattava työntekijöitä paremmin työtapaturmilta ja ammattitaudeilta koko työuran ajan. Siksi komissio haluaa tehostaa EU-sääntöjä, joilla vähennetään työntekijöiden riskiä altistua syöpää aiheuttaville kemikaaleille työpaikoilla.

Syöpä on suurin työperäinen terveysriski EU:ssa. Syövän syntymekanismi on tunnetusti monimutkainen, mutta ongelman ratkaisu voi olla sitäkin yksinkertaisempi. Työntekijöiden altistumista syöpää aiheuttaville kemikaaleille on vähennettävä tai se on estettävä kokonaan.

Komissio on ehdottanut, että 13 syöpävaaralliselle kemikaalille määritetään uudet työperäisen altistumisen raja-arvot. Nykyisin noin 20 miljoonaa työntekijää EU:ssa altistuu työssään vähintään yhdelle näistä kemikaaleista.

Ehdotuksella voidaan pelastaa jopa 100 000 ihmisen henki seuraavien 50 vuoden aikana ja säästää monia muita syövän aiheuttamilta kärsimyksiltä ja taloudellisilta menetyksiltä.

Raja-arvoilla suojataan ensi kädessä työntekijöiden terveyttä ja turvallisuutta. Ne kuitenkin hyödyttävät myös työnantajia, EU:n jäsenmaita ja koko kansantaloutta.

Työnantajat hyötyvät, kun ammattitaitoisia työntekijöitä suojellaan paremmin, sillä terveinä nämä pysyvät työssä pidempään. Konkreettisten, mitattavien raja-arvojen noudattamista on myös aiempaa helpompi seurata.

EU-maat hyötyvät, koska ehdotus vähentää syövän hoito- ja kuntoutusmenoja. Lisäksi kansantalous hyötyy, kun työvoiman tuottavuus paranee ja julkisen talouden rasitus pienenee.

Riskejä ei voi välttää kokonaan – ei työssä eikä muussakaan elämässä. Mutta jos niitä voidaan vähentää ja ihmishenkiä pelastaa, velvollisuutemme on toimia.

Tämän ehdotuksen ohessa komissiossa jatketaan työtä, jotta altistusrajat saadaan ensi tilassa muillekin vaarallisille kemikaaleille. EU:ssa tulee olla mallikelpoiset työterveys- ja työturvallisuusnormit, jotka laaditaan tutkimustiedon pohjalta tiiviissä yhteistyössä työmarkkinaosapuolten kanssa.

Marianne Thyssen

työllisyys- ja sosiaaliasioista,

osaamisesta ja työvoiman

liikkuvuudesta vastaava komissaari

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat