Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Veteraanien kotona asumiseen enemmän tukea

Sotaveteraanien palveluntarve on selvitettävä henkilökohtaisella hoito- ja palvelutarpeen arvioinnilla, kuten vanhuspalvelulakikin edellyttää.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Suuri osa jäljellä olevista 21 000 veteraanista asuu yhä kotona, vaikka he ovat keski-iältään jo yli 91-vuotiaita. Useat näistä kodeista ovat kuitenkin erilaisten korjausten tarpeessa. Veteraanit eivät saa asumista tukevia palveluja koteihinsa läheskään riittävästi, kun valtion budjetissa on kotiin annettaviin palveluihin varattu vain 10 miljoonaa euroa.

Tarvitaan lisää rahaa, jotta siivoukseen, aterioihin, kuljetuksiin, pyykinpesuun ja erilaisiin turvalaitteisiin saataisiin kaikille tarvitseville riittävät asumisen olosuhteet. Samoin rahaa tarvitaan pienimuotoisiin korjauksiin, kuten kahvoihin, lisävalaistukseen, ammeen vaihtamiseen suihkuun, vessan korotuksiin ja niin edelleen – pientä ja halpaa.

Nyt tarvitaan päätökset siitä, että sotaveteraanien palveluntarve selvitetään henkilökohtaisella hoito- ja palvelutarpeen arvioinnilla, kuten vanhuspalvelulakikin edellyttää. Tämä kyllä vaatii lisää rahaa valtion budjettiin, mutta se kannattaa tehdä ennen kaikkea veteraanien tasapuolisen kohtelun takia.

On arvioitu, että jos joka toinen 11 000 palveluun oikeutetuista veteraaneista haluaisi käyttää täysimääräisen, noin 8 000 euron kotiapupaketin, joka myönnetään kaikille yli 15 prosentin haitta-asteen sotainvalideille, valtion budjettiin tarvittaisiin siellä olevan 10 miljoonan euron lisäksi vielä noin 30 miljoonaa euroa. Summa vaikuttaa suurelta, mutta jos vaihtoehtona on laitoshoito, yhden veteraanin hoito maksaa noin 70 000 euroa vuodessa. Siis jo vajaan 500 veteraanin hoito maksaa tuon 30 miljoonaa euroa.

Pekka Paatero

läänin sosiaali- ja terveysneuvos, eläkkeellä, Turku

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat