Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kurtturuusu sopii hyvin kaupunkiin

Kurtturuusu sopii myös hankaliin paikkoihin, kuten esimerkiksi rampeille ja liikenneväylien vierustoille.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Esa Nikunen ja Hanna Seitapuro Helsingin ympäristökeskuksesta kirjoittivat (HS Mielipide 7.5.) vieraslajeista sekä niiden aiheuttamista haitoista ja kustannuksista. Torjuttavien kasvien joukossa mainittiin myös kurtturuusu, joka on aivan erinomainen sitkeähenkinen pensas erilaisiin paikkoihin.

Rehevänä kasvava punamarjainen ruusupensas kestää kulutusta, ja sitä voidaan käyttää normaalina puistokasvina missä tahansa.

Lisäksi se sopii myös hankaliin paikkoihin, kuten esimerkiksi rampeille ja liikenneväylien vierustoille. Siitä on myös hyötyä monissa paikoissa kulkuesteenä piikkisyytensä takia.

Mitä haittaa tällaisesta pensaasta on kenellekään? Että tiheät kasvustot haittaavat rantojen virkistyskäyttöä? Päinvastoin ne saattavat olla ainoita pensaita, jotka oikeasti menestyvät tuulisilla ja kulutukselle alttiilla rannoilla.

Itse asiassa Helsingin olisi kannattanut keksiä tällainen kasvi kaupunkikäyttöön, ellei sellaista olisi ollut valmiiksi olemassa.

Tuntuukin siltä, että tässä ei nyt vainota kurtturuusua sen haittojen takia, vaan sen vuoksi, että vieraslajeja nyt vain pitää fanaattisesti torjua, olivat ne mitä hyvänsä. Tällaisesta vainosta aiheutuu kaupungille huomattavia kustannuksia.

Paljon suuremmat vahingot virkistyskäytölle aiheuttavat hanhet, jotka sotkevat nurmikot niin, etteivät kaupunkilaiset pysty niitä kesäisin käyttämään.

Raimo Leppänen

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat