Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lääkemenoja kasvattavat uudet lääkkeet ja ikääntyminen

Ei ole osoitettu, että apteekkimarkkinoiden vapauttamisella ja lääkkeiden käytön lisäämisellä olisi kansanterveydellistä hyötyä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

THL:n tutkijat Lauri Sääksvuori ja Timo T. Seppälä esittivät Vieraskynä-kirjoituksessaan (HS 11.5.) mielipiteitä apteekkimarkkinoista.

Lääkekustannusten kasvun merkittävimmät tekijät ovat uusien ja entistä kalliimpien lääkkeiden tulo markkinoille ja väestön ikääntyminen.

Vuonna 2015 Kelan lääkekorvaukset kasvoivat vuoteen 2014 verrattuna. Viime vuoden korvaukset olivat kuitenkin samalla tasolla kuin vuonna 2009. Vuosina 2010–2014 kustannukset olivat vuosittain 30–80 miljoonaa euroa alempia kuin vuonna 2009.

Tämän vuoden tammi–maaliskuussa Kelan lääkekorvaukset olivat 4,5 prosenttia alemmat kuin viime vuonna.

Tutkijat väittävät, että tehokkain tapa hillitä lääkemenojen kasvua on apteekkimarkkinoiden vapauttaminen. Seuraavaksi he toteavat, että apteekkimarkkinoita on säänneltävä tarkasti, jotta lääkemarkkinat säilyvät toimivina ja oikeudenmukaisina.

Se, kenelle ja kuinka paljon apteekkilupia myönnetään, ei vaikuta lääkkeiden hintoihin. Apteekkari ei määrää lääkkeen hintaa. Hinta ja apteekin kate määräytyvät voimassa olevan lääketaksan mukaan. Lääkkeen hinta on sama kaikkialla Suomessa, mikä luo tasa-arvoa kansalaisten välille. Väite, että lääkkeiden vähittäismyyntihintoja voitaisiin alentaa 10–20 prosentilla apteekkimarkkinoita vapauttamalla, ei perustu faktoihin tai kansainvälisiin kokemuksiin.

Ei ole osoitettu, että apteekkimarkkinoiden vapauttamisella ja lääkkeiden käytön lisäämisellä olisi kansanterveydellistä hyötyä.

OECD:n tuoreimman tilaston mukaan ”markkinatalouden mallimaassa” Yhdysvalloissa lääkekustannukset olivat 1 026 dollaria henkeä kohti, kun se Suomessa oli alle puolet siitä eli 459 dollaria.

Lääkekustannusten hillinnässä olisi syytä puuttua varsinaisiin juurisyihin, eli siihen, miten ja mitä lääkkeitä määrätään sekä miten niitä käytetään. Lisäksi tarvitaan puolueetonta arviointia ja tietoa uusien lääkkeiden hoidollisesta ja taloudellisesta arvosta.

Lääkekustannusten hillinnässä säästöjä joudutaan etsimään monista eri lähteistä. Vaikeita kysymyksiä ratkaistaessa onkin tärkeää, että päätökset perustuvat asiantuntemukseen ja tutkittuun tietoon.

Hannes Enlund

professori, tutkimuspäällikkö

Lääkealan turvallisuus- ja

kehittämiskeskus Fimea

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat