Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen apteekkiverkosto toimii hyvin

Kansalaisten tasavertaisuus toteutuu mitä mainioimmalla tavalla, ja lääkevalikoima on kattava.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Lauri Sääksvuori ja Timo T. Seppälä esittivät (HS Vieraskynä 11.5.) erikoiselta kuulostavia ehdotuksia lääkemenojen vähentämiseksi. He totesivat, että lääkemenojen kasvua on yritetty hillitä monilla lääkemarkkinauudistuksilla, mutta tehokkain tapa hillitä menojen kasvua on apteekkimarkkinoiden vapauttaminen. He kuitenkin totesivat, että apteekkimarkkinoita on säänneltävä tarkasti. En voi ymmärtää, miten apteekkimarkkinoiden vapauttamisesta olisi merkittävää taloudellista ja kansanterveydellistä hyötyä.

Suomessa on tarkkaan valvottu apteekkilaitos, ja apteekki on melkein joka kylässä. Kansalaisten tasavertaisuus toteutuu mitä mainioimmalla tavalla, ja lääkevalikoima on kattava. Jos apteekkilupia aletaan myöntää kaikille proviisorin tutkinnon suorittaneille, Suomi olisi pian täynnä pikkuisia apteekkikioskeja, niin kuin esimerkiksi Espanjassa.

Azoreilla on 6–7 pientä apteekkia. Kun minulle määrättiin antibiootti keuhkokuumeeseen, lääke löytyi vain yhdestä apteekista pitkän etsimisen jälkeen. Apteekin täytyykin olla riittävän kokoinen, että valikoima on riittävä.

Kirjoittajien pohdinnassa oli myös merkillinen toteamus siitä, että hintojen laskiessa yhä useampi kansalainen voisi hankkia tarvitsemansa lääkkeet. Onko Suomessa todella niin, että kansalaisilla on taloudellisia esteitä hankkia lääkkeensä? Pitkäaikaissairaat saavat lääkkeensä joko ilmaiseksi tai vahvasti tuettuna.

Kirjoittajat esittivät myös, että hintasäännöstelystä luopuminen edistäisi kansalaisten terveyttä. Nyt on unohtunut se tosiasia, että ilman lääketeollisuutta maailmassa olisi miljardeja vähemmän ihmisiä. Vain taloudellisesti kannattava yritys voi kehittää uusia, elämää pelastavia tuotteita.

Lääkehoidon kustannukset pysyisivät kurissa, jos lääkärit määräisivät vain tunnettuja ja edullisia tuotteita. Toisaalta lääkehoidon takapajulaksi ei kannata jäädä.

Teppo Vapaavalta

lääketeollisuudesta eläköitynyt toimitusjohtaja, Siuntio

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat