Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suullisten taitojen arviointi mukaan kielikokeisiin ehkä vuonna 2020

Ylioppilastutkinnon sähköistyminen ja puheteknologian kehitys tarjoavat mahdollisuudet suullisen kokeen kehittämiseen.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Opiskelija Pihla Sorjonen (HS Mielipide 9.5.) otti ansiokkaasti esiin vieraiden kielten suullisen taidon arvioinnin. Näyttö taidosta puhua vierasta kieltä puuttuu usein lukion kurssikokeista ja kokonaan ylioppilastutkinnosta.

Pelkkä kirjallisten taitojen hallinta ei todellakaan takaa selviytymistä nykyajan kielenkäyttötarpeista. Tutkimusten mukaan kielten oppitunneilla kyllä tehdään paljon puheharjoituksia. Kurssiarvosanoissa puhuminen huomioidaan silti heikosti tai sattumanvaraisesti. Tämä ei johdu ensisijaisesti kieltenopettajista, vaan opetussuunnitelman perusteiden puutteellisesta ohjeistuksesta.

Tilanne selkiytyisi, jos Opetushallitus määrittelisi kirjallisille ja suullisille taidoille läpinäkyvän, tavoitepainotuksia vastaavan, prosenttiosuuden kussakin kurssiarvosanasta.

Koska on epävarmaa, mitä kaikkea kouluarvosanoihin sisältyy ja missä suhteessa, ylioppilastutkinto on tätä nykyä ainoa yhteismitallinen lukiolaisten osaamisen mittari.

Puhumista mittaavan osan puuttuminen tutkinnon kielikokeista on johtunut siitä, että riittävän yhdenvertaista ja käytännöllistä tapaa mitata kymmenientuhansien kokelaiden suullista taitoa ei ole ollut käytettävissä. Kaikki ylioppilastutkintoon sisällytettävät suoritukset tulee arvioida keskitetysti, koska nuorten tulevaisuutta vahvasti viitoittavan tutkinnon arvosanojen tulee perustua standardoituihin koejärjestelyihin ja arviointiperusteiden yhtenäiseen tulkintaan.

Vaikka puhekokeet jo nykytekniikalla saadaan tallennettua tutkintopäivinä, niiden keskitetty arviointi kirjallisten tapaan olisi pelkästään aikataulullisesti lähes mahdotonta.

Ylioppilastutkinnon sähköistyminen ja puheteknologian kehitys tarjoavat vihdoin mahdollisuudet suullisen kokeen kehittämiseen ja toimeenpanoon. Helsingin yliopisto ja Aalto-yliopisto ovat Svenska Folkskolans Vänner -säätiön tuella kehittäneet suullisen kokeen prototyyppiä DigiTala-hankkeessa. Osa sähköisesti tallennetuista suorituksista arvioidaan koneellisesti, osan arvioivat kone ja ihmiset yhdessä. Ylioppilastutkintolautakunta (YTL) seuraa hankkeen etenemistä ja tuo esille ylioppilastutkinnon kaltaisen ison ja tärkeän kokeen tarpeita.

YTL on asettanut tavoitteeksi, että ensimmäiset suulliset osat sisältyvät kielikokeisiin vuonna 2020 sähköistämisen ensimmäisen vaiheen jälkeen. Suullista kielitaitoa mitataan ensin toisissa kotimaisissa kielissä ruotsi ja finska.

Kaisa Vähähyyppä

pääsihteeri

Raili Hildén

dosentti, kielivaliokunnan

puheenjohtaja

Ylioppilastutkintolautakunta

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat