Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suullinen kielitaito kuuluu opetukseen

Opetussuunnitelman perusteet peruskoulussa ja lukiossa velvoittavat jo nyt suullisen kielitaidon opettamiseen.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kiitos Pihla Sorjoselle kirjoituksesta, jossa hän käsitteli suullisen kielitaidon opetusta (HS Mielipide 9.5.).

Euroopan komissio julkaisi vuonna 2015 selvityksen työmarkkinoiden kielitaitotarpeista 28 jäsenmaan alueella. Selvityksessä todettiin muun muassa, että mitä parempaa kielitaitoa työelämässä edellytetään, sitä useammin on tarvetta vahvalle suulliselle kielitaidolle.

Nuoret tarvitsevat suullista kielitaitoa töissä mutta myös haastatteluissa, jotka johtavat töihin tai opintoihin. Suulliset toimintakulttuurit valtaavat alaa myös eri medioiden kautta.

Koulu vastaa haasteeseen. Opetussuunnitelman perusteet peruskoulussa ja lukiossa velvoittavat jo nyt suullisen kielitaidon opettamiseen. Syksyllä voimaan tulevat perusteet velvoittavat entistä selkeämmin opettamaan, harjoittelemaan ja arvioimaan kieltä monipuolisesti. Silti voi olla, että oppilaat kokevat suullisen kielitaidon jäävän jalkoihin.

Ainut yksittäinen koe, jonka lainsäädäntö yleissivistävällä puolella tunnistaa, on lukion kielten valtakunnallisiin syventäviin opintoihin liittyvä suullisen kielitaidon koe. Lukioiden on vuodesta 2010 lähtien pitänyt tarjota kursseja, joihin koe sisältyy.

On myös voinut käydä niin, että opiskelijat eivät ole valinneet kurssia riittävästi, jolloin se ei ole toteutunut. Haastamme opiskelijatkin miettimään, minkälaiselle kielitaidolle heidän elämässään saattaa olla kysyntää, osallistumaan kursseille ja tarpeen tullen tekemään ehdotuksia opiskelun monipuolistamiseksi.

Kehittämisen varaa on aina, joskin opetussuunnitelman perusteet on suunniteltu vastaamaan tosielämän kielenkäyttötilanteita, ja opettajankoulutus sekä oppimateriaalit rakentuvat toiminnalliselle kielitaitokäsitykselle.

Kieltenopetukseen sopii erinomaisesti salkkuarviointi, joka mahdollistaa eri taitojen dokumentoinnin. Suullinen kielitaito on näkyvä ja pysyvä osa koulujen kieltenopetusta ja arviointikäytänteitä.

Anu Halvari

Paula Mattila

opetusneuvoksia, Opetushallitus

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat