Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi auton yksityiskohtaiset tiedot saa tekstiviestillä? Tietorekisterit antavat rikolliselle mahdollisuudet vakoiluun ja iskukohteiden valintaan

Julkisista rekistereistä on hyvin yksinkertaisesti selvitettävissä sellaisia tietoja, joita voi hyödyntää omaisuus- ja identiteettivarkauksien suunnittelussa ja toteuttamisessa, kirjoitetaan HS:n mielipidepalstalla.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat
Adam Korpak
Kuva: Adam Korpak

Perustuslaissa on määritelty yksilön omaisuuteen ja turvallisuuteen kohdistuva erityinen suoja. Julkisista rekistereistä, kuten esimerkiksi numeropalveluista, Trafista ja Patentti- ja rekisterihallituksesta, on hyvin yksinkertaisesti selvitettävissä sellaisia tietoja, joita voi hyödyntää omaisuus- ja identiteettivarkauksien suunnittelussa ja toteuttamisessa.

Esimerkiksi auton yksityiskohtaiset tiedot – vuosimalli, varustetaso sekä omistaja ja haltija osoitetietoineen – selviävät tekstiviestillä. Patentti- ja rekisterihallituksesta voi saada yhtiöiden sekä yhdistysten vastuuhenkilöiden henkilötunnukset. Julkisista verotiedoista selviää varallisuustaso.

Nämä tiedot antavat rikolliselle mahdollisuudet verkossa tapahtuvaan vakoiluun ja iskukohteiden valintaan. Millään muulla tavalla ei ole selitettävissä esimerkiksi tiettyyn automalliin kohdistuvat massiiviset varkaudet: yhden yön aikana murtaudutaan tusinaan saman merkkiseen autoon ja varastetaan kaikista tietyt ja samat varusteet. Murrot ovat tilaustyötä, jonka alun perin hyvää tarkoitusta palvelevat transparentit tietorekisterit mahdollistavat.

Perustuslaillinen oikeuteni on omaisuuteni ja kotirauhani suoja, jonka rikkomisen julkiset tietorekisterit vaarantavat. Jos kansalainen haluaa julkisiksi omat varallisuus- ja osoitetietonsa sekä henkilötunnuksensa, sen olisi oltava yksilön oma valinta eikä kenenkään muun.

Samaan aikaan olisi kiireesti kehitettävä sähköistä tunnistusta, sillä nykyisin identiteettivarkaus on googlettamalla helppoa.

Riippumatta yksilön varallisuudesta, asemasta tai asuinpaikasta oikeusturvan on oltava yhtäläinen kaikilla, eikä tietojen julkisuutta pitäisi pystyä perustelemaan millään tavoin esimerkiksi vetoamalla yksilön julkiseen tai juridiseen asemaan.

Janne Helekorpi

Barcelona, Espanja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat