Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sota muutti monen naisen elämän

Sodan syttyminen ja sen vaikutus olosuhteisiin muutti suhtautumista naimisissa olevien naisten työssäkäyntiin, jota oli paheksuttu ennen sotaa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Lea Kuusilehto-Awale kirjoitti (HS Mielipide 10.5.), että on aika kertoa kotirintamanaisten tarina.

Kaatuneitten Omaisten Liitossa oli vuoden 2015 lopussa jäseninä 123 sotaleskeä, joiden keski-ikä oli 97 vuotta. Nämä sitkeät naiset antoivat tärkeän panoksensa yhteiskuntamme rakentamisessa ja 55 000 sotaorvon kasvatuksessa.

Perheellisten naisten elämä muuttui perusteellisesti sota-aikana, kun heistä tuli yksinhuoltajia. Sotaa edeltävänä aikana naiset jäivät yleensä kotiin perheen perustamisen jälkeen. Sodan syttyminen ja sen vaikutus olosuhteisiin muutti suhtautumista naimisissa olevien naisten työssäkäyntiin, jota oli paheksuttu ennen sotaa.

Lainsäädännön kannalta Suomi kohtasi sodan valmistautumattomana. Ensimmäiseksi tuli järjestää sotaleskien ja heidän perheittensä toimeentulo.

Sotalesken saama vuotuinen eläke vastasi keskimäärin kirvesmiehen kolmen kuukauden palkkaa, mitä monet kadehtivat. Suomessa sotaleskien eläketurva oli heikompi kuin muissa Länsi-Euroopan maissa.

Sotaleskien työhuollossa pääpaino oli työhön sijoittamisessa. Valtiovallan mielestä sotatapaturma ei välittömästi vaikuttanut leskien työkykyyn. Sen tähden he olivat sotainvalideja ja sotaorpoja helpommin sijoitettavissa ansiotuloja tuottavaan työhön.

Osalla sotaleskistä oli ammatti tai he olivat maatalon miniöitä tai tyttäriä. Ammattitaidottomille sotaleskille voitiin antaa ammattiopetusta.

Uuden ammatin piti olla sellainen, että sotaleski pystyi tekemään töitä kotona tai kodin lähistöllä, koska suomalainen yhteiskunta ei ollut varautunut lastenhoidon järjestämiseen. Siksi naisia koulutettiin usein ompelijoiksi.

Yhteisöissä lesken asema määriteltiin suhteessa kuolleeseen. Koska sotaleskeys oli aiheutunut yhteiskunnallisesti merkittävästä tapahtumasta, sankarikuolemasta, heidät kohotettiin eräänlaiseen kansakunnan leskien asemaan. Jotkut naiset ”nostettiin jalustalle” sen mukaan, miten he miehensä kuoleman jälkeen elivät. Tähän joukkoon kuuluivat erityisesti ne, jotka omistautuivat työllensä.

Aila Korpinen

Kaija Sepponen

Oulun Eteläisen sotaorvot ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat