Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Naisten elämänvoima ansaitsee elokuvan

Suomessa elää vielä runsas joukko sodan kokeneita naisia, joiden työtä ei ole noteerattu.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomissa on jo pariin kertaan tuotu esille naisten osuutta maamme satavuotisessa historiassa. Viimeksi Lea Kuusilehto-Awale (HS Mielipide 10.5.) toi esiin kotirintamanaisten tarinaa. Hän kysyi, missä viipyvät suurnaisista kertovat elokuvat ja missä viipyy tunnustus kotirintaman naisille.

Olen kirjoittanut kotirintamanaisten raatamisesta sotien aikana ja nyt viimeksi Lapin sodan jaloista paenneista naisista, lapsista ja vanhuksista. Kirjan Tuntematon emäntä kokosin Kirsti Häppölän kanssa ja sen aiheesta on tehty samanniminen dokumenttielokuva. Elina Kivihalmeen ohjaama ja käsikirjoittama elokuva kokosi teattereihin ja televisioiden ääreen satojatuhansia katsojia.

150 000 Lapin sodan pakolaista on unohdettu kokonaan syystä, jota ei ole kerrottu, eikä syytä osata edes kysyä, kun asiasta ei juuri tiedetä mitään eikä koulujen historian opetuksessakaan siitä kerrota.

Ehdotan, että elokuvantekijät paneutuisivat itsenäisyytemme satavuotisjuhlien kynnyksellä esimerkiksi naisten elämänvoimaan ja jaksamiseen tämän maan jälleenrakentamisessa kolmen sodan jälkeen. Suomessa elää vielä runsas joukko tuon ajan eläneitä, joiden työtä ei ole noteerattu ja joiden sisin on täynnä traumoja ja surematonta itkua.

Onerva Hintikka

Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat