Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jätemaksujen korotukset ovat käsittämättömiä

Helsingin seudulla sekajäte on nyt arvokasta energiaraaka-ainetta, joka tuottaa lämpö- ja sähköenergiaa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Jätteenkäsittelyn hintakehitys on ollut huimaa. Kun muutaman kesäisen roskapussin vieminen pakolliseen jäteastiaan Lohjalla maksoi vuonna 2001 hieman vaille 43 euroa, vuonna 2014 siitä veloitettiin jo liki 107 euroa. Korotusta on huimat 149 prosenttia!

Vuonna 2008 taksojen 15 prosentin korotusta perusteltiin dieselin hinnan kohoamisella, mutta nyt kun polttoaineiden hinnat ovat noista ajoista pudonneet kymmeniä prosentteja, jätetaksaa ei tietenkään pudoteta vastaavasti.

Jäteveron korotuskin on vuonna 2013 aiheuttanut korotuspainetta jätetaksaan 5–8 prosenttia. Mutta edelleenkin on vaikeaa ymmärtää jätteen hinnan korottamista runsaassa kymmenessä vuodessa 1,5-kertaiseksi! Paitsi liiketaloudellisista syistä.

Kun kyseessä on kiinteistöille pakollisesta maksusta – vietiin roskat sitten kunnalliseen keräyspisteeseen tai ei –, pitää puhua verosta, ylimääräisestä kiinteistöverosta.

Vertailun vuoksi elinkustannusindeksi on kohonnut samana aika 24 prosenttia ja palkatkin vain 60–70 prosenttia.

Helsingin seudulla sekajäte on nyt arvokasta energiaraaka-ainetta, joka tuottaa lämpö- ja sähköenergiaa. Voisi ajatella, että sellainen yhdessä lajittelun (paperi, pahvi, biojäte, lasi ja metalli) kanssa olisi paitsi ympäristönsuojelua myös jätekustannuksia alentavaa.

Kun olen seurannut keskikokoisen asuinkiinteistön jätemaksujen kehitystä vuosien varrella, korotus on ollut käsittämätöntä.

Syväkeräyssäiliöitäkin (Molok) markkinointiin jätekustannuksia alentavina, mutta jätteenkuljetusyritykset ovat korottaneet maksujaan vastaavasti niin, että kustannuskäyrä kääntyikin pian voimakkaasti ylöspäin.

Kiinteistölehden (Suomen Kiinteistölehti 4/2016) päätoimittaja nimittikin toimintaa bisnekseksi kirjoittamalla ”yhden jäte on kaikkien aarre”. Eikä syyttä. Aarteen kustantaa kuitenkin asukas, kuluttaja.

Jaakko Kyläsalo

kuluttajatoimittaja, eläkkeellä, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat