Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Verokeidasvilppi haittaa talouskasvua

Markku Hirvosen työryhmän arvion mukaan Suomi menettää kansainväliseen sijoitustoiminnan verovilppiin vähintään 500–800 miljoonaa euroa vuodessa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Elinkeinoelämän valtuuskunnalle raportin kirjoittanut Janne Juusela vähätteli veroparatiisien Suomelle aiheuttamia ongelmia (HS Mielipide 7.5.). Juuselan esittämä 10 miljoonan euron arvio verokeidasvilpin Suomelle vuosittain aiheuttamista veromenetyksistä on epäuskottava. Saman voi sanoa hänen väitteestään, että ”verovilppi ei ole valtiontaloudellinen ongelma”.

Juusela pohjaa arvionsa valtiovarainministeriön oletukseen, jonka mukaan Suomi olisi saanut 10 miljoonan kertaluonteisen veropotin, jos verorikollisille olisi annettu syytesuoja näiden kotiuttaessa varojaan veroparatiiseista.

Arvio ei kerro mitään verokeitaiden vuosittain aiheuttamista verojen menetyksistä. Myös ministeriö tyrmäsi Juuselan tavan käyttää lukua (Yle 4.5.).

Verokeidasvilpillä tarkoitetaan tulojen piilottamista verottajalta. Suomessa luotettavimman arvion ilmiön vaikutuksista teki vuonna 2010 Markku Hirvosen työryhmä, jonka mukaan Suomi menettää vuosittain kansainväliseen sijoitustoiminnan verovilppiin vähintään 500–800 miljoonaa euroa.

Juuselan väitteet siitä, että ”verovalvonnan silmukka on kiristynyt äärimmilleen” ja ”automaattinen tietojen vaihto tulee täysin globaaliksi vuonna 2017” eivät pidä paikkaansa. Ensi vuonna käynnistyvä OECD:n tietojenvaihtomalli on merkittävä uudistus, mutta sateentekijäksi siitä ei ole. Mallin ulkopuolelle on jättäytynyt yli sata maata.

Automaattinen tietojenvaihto on silti tärkein ratkaisu verokeidasvilppiin, ja OECD:n mallin aukot tulisi poistaa. Suomessa tulisi varmistaa, että verottaja saa tietoonsa hallintarekisterien suojissa piilottelevat sijoittajat.

Ratkaiseminen kannattaa, koska suorat verotappiot ovat vain pieni osa verokeitaiden haitoista. Salaisuuden suojissa harjoitettu verorikollisuus sekä korruptio haittaavat markkinoiden toimintaa ja talouskasvua.

Ongelmista vallitsee laaja yksimielisyys esimerkiksi EU:ssa, OECD:ssa ja YK:ssa. Yksimielisiä ollaan myös siitä, että ongelmaan tulee ja voidaan puuttua.

Lauri Finér

veroasiantuntija, Finnwatch ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat