Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ääriajattelu ulottuu jo ruokiinkin

Kouluruokaa ei tarvitse luokitella liharuoaksi, kasvisruoaksi, vegaaniruoaksi eikä miksikään muuksikaan.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Tarvitseeko lapsille opettaa tiukkaa luokittelua eri ruokavalioihin? Kouluissa pinaattilettupäivät muuttuivat kasvisruokapäiviksi vasta 2000-luvulla.

Lasten tiedekysymyksissä (HS 13.5.) kysyttiin, miksi terveellinen ruoka on pahaa, ja lasten uutissivuilla kirjoitettiin toiveesta saada Helsingin päiväkoteihin tarjolle myös vegaaniruokavaliota noudattaville sopivat ateriat. Saku-Matti Mäki ja Minna Suihkonen toivoivat saman päivän mielipidesivun kirjoituksessaan vegaaniaterioita osaksi normaalia ruokalistaa.

Erilaisiin ruokavalioihin luokittelu on meille suomalaisille tuttua ja HS:n jutun lapsikin kertoi, ettei halua ryhtyä kasvisruokailijaksi, koska ruokavaliota pitää sitten noudattaa todella tarkasti. Miksi pitäisi?

Monissa maissa ruokavalio on hyvin kasvispainotteista eikä jaottelua ymmärretä. Kasvisruokaa toivovalta ystävältäni kysyttiin Japanissa, ettei kai haittaa, että annoksessa on muutama lihanpala. Liha tai kala onkin usein ruoassa lähinnä mausteena.

Minä toivon kouluihin lasten terveyttä ja tulevien vuosien ruokavalintoja edistävää, kasvispainotteista, taloudellisesti, ekologisesti ja eettisesti kestävää, satokaudet huomioivaa ja lapsille maistuvaa ruokaa. Sitä ei tarvitse luokitella liharuoaksi, kasvisruoaksi, vegaaniruoaksi eikä miksikään muuksikaan.

Paula Häkkänen

kouluterveydenhuollon lääkäri, ravitsemustieteen maisteri

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat