Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maiden tulee jakaa vastuu pakolaisista yhdenvertaisesti

Melkein 90 prosenttia maailman pakolaisista on otettu vastaan kehitysmaissa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Sodat, ihmisoikeusrikkomukset, alikehitys, ilmastonmuutos ja luonnonkatastrofit ajavat nyt ihmisiä jättämään kotinsa useammin kuin koskaan ennen luotettavan tilastoinnin aikana. Yli 60 miljoonaa ihmistä – puolet heistä lapsia – on paennut väkivaltaa tai vainoa ja on nyt pakolaisina maansa sisä- tai ulkopuolella. Lisäksi 225 miljoonaa siirtolaista on jättänyt kotimaansa paremman elämän toiveessa tai selviytyäkseen.

Tämä ei kuitenkaan ole numeroiden kriisi, vaan solidaarisuuden kriisi. Melkein 90 prosenttia maailman pakolaisista on otettu vastaan kehitysmaissa. Kahdeksassa maassa on yli puolet kaikista maailman pakolaisista. 75 prosenttia YK:n pakolaisavustuksen budjetista tulee vain kymmeneltä valtiolta.

Yhdenvertaisella vastuunjaolla vastaanottajamaille ei syntyisi kriisiä. Meillä on varaa auttaa, ja me tiedämme, kuinka käsitellä suuria pakolais- ja siirtolaismääriä. Silti liian usein annamme pelon ja välinpitämättömyyden muodostua esteeksi. Ihmisten tarpeet jäävät vaille huomiota, ja muukalaispelko ajaa järjen edelle.

Meidän täytyy aloittaa tunnustamalla yhteinen ihmisyytemme. Miljoonat liikkeelle lähteneet ihmiset ovat altistuneet äärimmäiselle kärsimykselle. Tuhansia on kuollut. Pakolaiset ja siirtolaiset eivät ole ”toisia”, he ovat yhtä moninaisia kuin ihmissuku itse. Ihmisten liikkuminen on tyypillinen globaali ilmiö, joka vaatii myös globaalia vastuunjakoa.

Pakolaiset ja siirtolaiset eivät ole uhka – he edistävät kehitystä sekä kasvua niin vastaanottavissa maissa kuin lähtömaissaankin. Mitä nopeammin uudet tulokkaat integroidaan yhteiskuntaan, sitä suurempi heidän panoksensa on.

Poliittisilla ja yhteisöllisillä johtajilla on vastuu puhua syrjintää sekä suvaitsemattomuutta vastaan ja torjua ne, jotka kalastavat ääniä lietsomalla pelkoa sekä eripuraa. Nyt on aika rakentaa siltoja – ei muureja – ihmisten välille.

Meidän täytyy myös kiinnittää enemmän huomiota niihin tekijöihin, jotka johtavat pakotettuun siirtolaisuuteen. Yhdistyneet kansakunnat jatkaa edelleen työtään ehkäistäkseen konflikteja, ratkaistakseen kiistoja rauhanomaisesti sekä huomioidakseen ihmisoikeusrikkomukset ennen niiden kärjistymistä.

Meidän täytyy vahvistaa suuria, liikkuvia ihmisjoukkoja hallinnoivia kansainvälisiä järjestelmiä, jotta ne voivat ylläpitää ihmisoikeudellisia normeja sekä tarjota tarvittavaa suojelua.

Valtioiden tulee kunnioittaa kansainvälisiä oikeudellisia velvoitteita. Maita, joihin pakolaiset ensimmäiseksi saapuvat, ei tulisi jättää yksin.

Salakuljettajien ja ihmiskauppiaiden vastaiselle taistelulle on kasvava tarve matkalla olevien ihmisten pelastamiseksi ja suojelemiseksi sekä heidän turvallisuutensa ja ihmisarvonsa varmistamiseksi maiden rajoilla. Asianmukaiset sekä lailliset väylät siirtolaisille ja pakolaisille ovat elintärkeitä.

Siirtolaisten määrän odotetaan jatkavan kasvuaan kaupan, työn sekä taitojen vähäisyyden, matkustamisen helppouden, kasvavan eriarvoisuuden sekä ilmastonmuutoksen vuoksi.

Pakolais- ja siirtolaiskriisi on kaukana ylitsepääsemättömästä, mutta yksikään valtio ei selviä toimimalla yksin.

Ban Ki-moon

YK:n pääsihteeri

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat