Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Palkkakustannuksilla on suuri merkitys

Ruotsissa ja Saksassa valmistetaan korkeamman jalostusasteen tuotteita, minkä vuoksi korkeammat palkkakustannukset kestetään paremmin.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Teollisuuden palkansaajien pääsihteeri Ismo Kokko esitti (HS Mielipide 10.5.) harhaanjohtavia tietoja palkkakustannusten vaikutuksesta tuotehintoihin. Hän aivan oikein totesi, että yksittäisen tuotteen vähittäishinnasta valmistavan tehtaan työntekijän palkka voi muodostaa 15 prosenttia. Loput 85 prosenttia hajotettuna ovat pääosin palkkakustannuksia.

Esimerkiksi konepajateollisuudessa malmi louhitaan kaivoksista ja jalostetaan edelleen Raahen ja Tornion terästehtailla. Kun nuo työvaiheet ja niissä käytettävät materiaalit ja laitteet käyttökustannuksineen jaetaan edelleen kustannusosiinsa, tuloksena on pääosin työkustannuksia.

Julkisen puolen kustannukset katetaan yksityiseltä puolelta saatavilla tuloilla. Teollisuus suoraan ja välillisesti maksaa runsaasti veroja yhteiskunnalle. Julkisen puolen kustannuksista noin 60 prosenttia on suoria palkkakustannuksia. Sari Sairaanhoitajankin palkkakustannus rasittaa myös vientiteollisuutta verotustarpeen vuoksi. Jos loppu 40 prosenttia hajotetaan alkutekijöihinsä, sekin on pääosin kotimaista työtä. Kilpailijamaan pienempi julkinen sektori halventaa tuotetta.

Teollisuuden kustannukset hajotettuna näin alkutekijöihinsä henkilökustannukset ovat tosiasiassa noin 75–80 prosenttia kokonaiskustannuksista. Työkustannuksella on todellakin merkitystä.

Ruotsissa ja Saksassa valmistetaan korkeamman jalostusasteen tuotteita, minkä vuoksi korkeammat palkkakustannukset kestetään paremmin.

Kymmenien vuosien kokemuksella voin sanoa, että kyllä teollisuudessamme tehdään jatkuvasti intensiivisesti innovointia, tuotekehitystä, markkinointia ja myyntiä. Ne aiheuttavat kustannuksia, joissa on riski. Olin jo 1980-luvulla töissä yhdessä Pohjois-Suomen suurimmista konepajoista, joka meni konkurssiin noiden panostusten vuoksi. Työttömille pitäisi saada töitä, mutta viime aikoina vain hallitus näyttää ajattelevan heitä tosissaan.

Pertti Räisänen

Oulu

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat