Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Psykoterapiassa laatu syntyy asiakkaan ymmärtämisestä

Ihannetapauksessa asiakas saa itselleen sopivan hoitomuodon ja terapeutin.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Jatkamme psykoterapian laatu- ja saavutettavuuskysymyksien pohdintaa. Samalla oikaisemme joitain sitkeästi eläviä käsityksiä toimivan psykoterapian edellyksistä. On harhaanjohtavaa vertailla eri psykoterapiamuotoja niiden tehokkuudesta saadun tutkimusnäytön perusteella. Jo vakiintuneen tutkimustuloksen mukaan ratkaisevaa on, että asiakkaan tarpeet ja terapiamuoto kohtaavat, ei terapiamuoto sinänsä. Myöskään tapaamisten määrä ei ole suorassa yhteydessä terapian tuloksellisuuteen.

Ihannetapauksessa asiakas saakin itselleen sopivan hoitomuodon ja terapeutin. Se on tavoite, johon kannattaa pyrkiä.

Ruotsissa päätettiin noin 10 vuotta sitten panostaa ainoastaan yhteen psykoterapiamuotoon. Tämän tuloksena asiakkaiden ongelmat ja hoidon keskeytymiset ovat lisääntyneet. Nyt Ruotsissa haikaillaan suomalaista, laajakirjoista psykoterapiatarjontaa.

Suomessakaan asiakkaan tarpeet ja terapeutin taidot eivät silti aina kohtaa. Ainakin seuraavia asioita pitäisi kohentaa.

Asiakkaan tilanteen arviointiin tulee panostaa enemmän. Diagnoosi yksistään ei anna riittäviä lähtökohtia terapeuttisen työskentelyn suunnitteluun. Asiakasta osallistava ja motivoiva hoidon suunnittelu on kuitenkin vaativaa ammattityötä, ja tämä pitää huomioida ammattilaisten koulutuksessa.

Erilaisia psykoterapeuttisia lähestymistapoja tulee hyödyntää monipuolisemmin ja harkitummin. Erityisesti lyhyeen terapiaan pääsyä tulee helpottaa myös yksityissektorilla. Kuntoutuspsykoterapiaan pääseminen on edelleen monesti rankka, pitkä ja epävarma prosessi. Terapian lyhyt kesto taas ei tarkoita, että se on myös pinnallista. Monet saavat osaavasta lyhyestä hoidosta riittävän avun.

Myös psykoterapiakoulutusta on arvioitava uudelleen. Yliopistojen alaisuudessakin koulutukset ovat edelleen opiskelijoille kestämättömän kalliita, rakenteiltaan jäykkiä ja kansainvälisesti katsoen pitkiä. Koulutusten jäntevöittäminen voisi helpottaa rahoituksenkin järjestymistä julkisin varoin.

Katri Kanninen

psykologian tohtori, Kirkkonummi

Liisa Uusitalo-Arola

psykologian lisensiaatti, Espoo

psykoterapiakouluttajia (KAT)

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat