Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirjastani tehty arvio oli asenteellinen

Kirjoitin kirjaa ensin romaanina, sitten kaunokirjallisena muistelmana.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Matti Mäkelä antoi minulle neuvoja, kuinka muistelmat kirjoitetaan (HS Kulttuuri 3.5.). Voin olla vain syvästi kiitollinen, sillä oman tuotantonsa perusteella Mäkelä on faktan ja fiktion ehdoton asiantuntija.

Mäkelä on vähän minua nuorempi ja julkaissut vähän enemmän. Olemme kumpikin olleet Otavan kirjailijoita Hannu Mäkelän aikaan. Molempien tuotannossa on usein kysymys jännitteestä faktan ja fiktion välillä.

Useimmat kolmestatoista kirjastani ovat kaunokirjallisia. Aloitin Tammen antologiassa Ryhmä 66. Esikoiseni Harmaan päiväkirjan alussa todetaan: ”Kirjassa käytetty materiaali on autenttista. Henkilöistä on selvyyden vuoksi käytetty heidän oikeita nimiään. Menettely on tarkoituksenmukainen myös siksi, että se osaltaan takaa esitettyjen tapahtumien ja keskustelujen todenperäisyyden.” Sama toteamus voisi olla myös kirjassani Oulusa koulusa.

Mikä on muistelma? Usein kirja, jossa tekijä muistelee lapsuuttaan, nuoruuttaan ja aikuisikänsä saavutuksia. Sellainen Oulusa koulusa ei ole. Siinä on paljon asiaa, joka ei ole minulle kunniaksi. Kirjoitustyyli on kaunokirjallinen. Eikö saisi olla?

Mäkelä kirjoitti: ”Dialogien pääajatus on osoittaa kuinka rohkea, nokkela ja hyvin argumentoiva nuori Palmu keskusteluissa on – –”. Aika pahantahtoinen tulkinta. Mäkelältä on jäänyt huomaamatta kirjani rakenne, kuinka ”nuori Palmu” kirjoittaa tekstin syksyllä 1974 Oulussa. Ja toden totta, nuori Palmu kirjoitti tarkat muistiinpanot keskusteluista syksyllä 1974. Asessori Timo Holma voi minun puolestani kommentoida. Mäkelä ei luota, että puhun totta – se on hänen oikeutensa.

Kirjoitin kirjaa ensin romaanina, sitten kaunokirjallisena muistelmana. Voiko näin tehdä, Mäkelä kysyi. Mäkelä on itse voinut käyttää omia kokemuksiaan ja omaa elämäänsä kaunokirjallisiin töihin. Minulta hän haluaa sen kieltää. Se on hänen mielipiteensä, ja kovin subjektiivisesti hän kirjoittaa minusta ja 1960- ja 1970-luvun vaiheistani. Ehkä jatkamme kumpikin itse valitsemallamme linjalla. Olen hämmästynyt, että pitkän tien kirjallisuuskriitikko kirjoitti näin asenteellisen kritiikin.

Heikki Palmu

kirjailija, Turku

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat