Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ajaako Helsinki taidemuseonsa alas?

Ammottavat aukot hankinnoissa näkyvät vasta viiveellä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin taidemuseon johtokunta joutui häpeällisesti hyväksymään 10.5. surullisen talousarvioesityksen vuodelle 2017. Siihen sisältyi raju leikkaus kokoelmien uushankintoihin. Tänä vuonna summa on 155 000 euroa, ensi vuodeksi on tarjolla enää 58 000 euroa.

Pudotus on katastrofaalinen, eikä museon asema yhtenä Suomen johtavista taidemuseoista ole enää itsestään selvä. Esimerkiksi Espoollakin on enemmän rahaa hankkia taidetta kuin pääkaupungilla.

Helsingin taidemuseo on remontin jälkeen aloittanut toimintansa vauhdikkaasti, muun muassa ennätysmäisellä yhden näyttelyn kävijämäärällä. Puitteet ovat hyvät. Ammottavat aukot hankinnoissa näkyvät vasta viiveellä. Jos trendi jatkuu, museo ei parinkymmenen vuoden kuluttua ehkä olekaan kovin hyvä.

Vai onko kyse siitä, että museokin vain antautuu elämysteollisuuden trendeille? Opetus- ja kulttuuriministeriön museopoliittinen työryhmä kysyikin 10.5.: ”Nämä tulevaisuuden näkökulmat [megatrendit ja median murros] osaksi pysäyttivät pohtimaan, onko tietoa kokoavien ja jakavien instituutioiden aika ohi.” Onko siis niin, että kunnallinen museomme halutaan vain sitoa voimakkaammin elinkeinoelämän palvelukseen ja yksityisen rahan keräämiseen?

Eduskunnan päätöksellä kaikki taiteilijatkin ovat tämän vuoden alusta yrittäjiä, siis osa elinkeinoelämää. Mutta heidän kanssaan ei taidemuseon näköjään tarvitse käydä kauppaa, vaikka he tuottavatkin museolle sen varsinaisen sisällön. 58 000 euron ostomääräraha pääkaupungin taidemuseolle on silkkaa pilkkaa – suhteessa esimerkiksi siihen, kuinka paljon museo maksaa vuokria kiinteistöviraston tilakeskukselle.

En voi ymmärtää, että ”tietoa kokoavien ja jakavien instituutioiden aika olisi ohi”, jos haluamme pitää sivistystämme yllä.

Otso Kantokorpi

taidekriitikko,

Helsingin taidemuseon johtokunnan varapuheenjohtaja (vas)

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat