Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paikallinen sopiminen ei saa olla liittojen virtuaalipeliä

Paikallisen sopimisen tulee tapahtua aidosti työpaikalla.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomien mielipidesivulla oli 10.5. kolme kirjoitusta paikallisesta sopimisesta. SAK:n, STTK:n ja Akavan yhteisessä kannanotossa kuten myös Kauko Parkkisen ja Suomen Yrittäjien Mikael Pentikäisen kirjoituksissa korostettiin luottamusta paikallisen sopimisen edellytyksenä.

Palkansaajien keskusjärjestöt tähdensivät luottamusmiehen roolia paikallisessa sopimisessa. Parkkinen ja Pentikäinen puhuivat ylipäätään henkilöstön edustuksesta.

Keskustelu paikallisesta sopimisesta on muutoinkin keskittynyt luottamukseen ja luottamusmieheen.

Palkansaajien keskusjärjestöjen kirjoituksessa todettiin, että ”luottamusmiehen rooli sopijana on luonteva”. Tätä luottamusmiehen luontevaa roolia perusteltiin muun muassa sillä, että ”hänellä on myös mahdollisuus saada asiantuntija-apua liitostaan”.

Luottamusmiehellä on kieltämättä ”kuuma linja” liittoonsa, mutta juuri se voi tehdä luottamusmiehestä liittonsa etäispäätteen työpaikalla ja paikallisista sopimisista takkuisia.

Paikallisen sopimisen tulee tapahtua aidosti työpaikalla. Tällöin työnantaja neuvottelee palkansaajien kanssa. Osapuolet voivat toki neuvotella edustajiensa välityksellä, mutta tällöinkin prosessin tulee tapahtua työpaikalla.

Usein neuvottelu käydään kuitenkin niin, että ammattiliitto ohjeistaa luottamusmiestä ja työnantajaliitto työnantajaa. Silloin on vaarana, että tosiasiallisina neuvottelukumppaneina ovatkin liitot paikallisten osapuolten nimissä.

Aidosta paikallisesta sopimisesta ei voi olla kyse, jos liitot vaikuttavat neuvottelujen kulkuun. Luottamus työpaikalla joutuu todennäköisesti koetukselle, jos korostuneesti edunvalvontaan vihkiytyneet voimat pääsevät hämmentämään ajatuksia, perusteluja, tavoitteita tai ylipäätään asioiden kulkua. Riskinä on myös se, että liittojen keskinäinen, kulisseissa käymä vuoropuhelu kovenee ja asiat ajautuvat karille.

Paikallisessa sopimisessa keskeistä on, että työehtosopimuksen solmineet liitot malttavat pysytellä poissa prosessista. Paikallisesta sopimisesta ei saa tulla liittojen harjoittamaa virtuaalipeliä.

Luottamus työpaikalla syntyy usein hitaasti, mutta liitot voivat turmella sen nopeasti muutamalla harkitsemattomalla liikkeellä.

Paikallinen sopiminen vaatiikin onnistuakseen sekä luottamusta osapuolten kesken työpaikalla että liittojen luottamusta näihin osapuoliin.

Timo Löppönen

lakimies, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat