Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työaikalain uudistuksella helpotettava työllistämistä

Yksi malli ei sovi kaikkiin paikkoihin eikä tilanteisiin.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

SAK:n lakimies Anu-Tuija Lehto kirjoitti työaikalain uudistamisesta (HS Vieraskynä 13.5.). Työaikalain päivitys tälle vuosikymmenelle on tarpeen. Monissa tehtävissä työ on muuttunut yhä enemmän ajasta ja paikasta riippumattomaksi.

Työaikalain uudistamisessa olisikin huomioitava erilaisten työpaikkojen tarpeet. Yksi malli ei sovi kaikkiin paikkoihin eikä tilanteisiin. Tämä asettaa haasteensa lakiuudistukselle.

Joustavat ratkaisut mahdollistava työaikasääntely on tärkeää yritysten kilpailukyvyn kannalta. Erilaisten työpaikkojen tarpeita ei voi riittävästi huomioida pelkästään laeilla, keskitetyillä tai edes liittokohtaisilla ratkaisuilla.

Työajoista puhuttaessa on muistettava, että työnantajalla on oikeus johtaa ja valvoa työtä. Työnantaja päättää siitä, mitä tehtäviä tehdään, milloin ja miten.

Työntekoon liittyvistä järjestelyistä tulisi kuitenkin voida sopia laajemmin työnantajan ja työntekijän kesken.

Hallituksen ohjelmassa on työaikalain uudistamisen lisäksi työaikoja koskevan paikallisen sopimisen laajentaminen. Jos työajoista voitaisiin sopia paikallisesti nykyistä laajemmin, yksilöllisiä työaikoja ja joustoja työaikoihin voisi toteuttaa. Nykyisin sopiminen ei usein ole lain mukaan mahdollista, vaikka siihen olisi yhteinen tahto. Yhteisten ratkaisujen hakeminen työpaikalla olisi sekä työnantajan että työntekijän etu.

Nyt työaikalaissa säädetään enimmäistyöajoista, ei vähimmäistyöajoista. Pitää muistaa, että tarjolla olevan työn määrä ei lisäänny vähimmäistyöajasta säätämällä. Suomen Yrittäjien tekemän kyselyn mukaan vähimmäistyöajasta säätäminen vähentäisi työsuhteisen työn määrää ja lisäisi vuokratyön käyttöä.

Aina työnantajalla ei ole tarjota työtä kokoaikaisesti, jos teetettävää työtä ei ole. Näin on etenkin pienissä yrityksissä, joita ehdoton enemmistö suomalaisista yrityksistä on.

Uudet työpaikat ovat kuitenkin syntyneet viime vuosina juuri pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Työaikalain uudistuksella pitäisi helpottaa työllistämistä eikä vaikeuttaa sitä.

Albert Mäkelä

lainopillinen asiamies, Suomen Yrittäjät

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat