Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työterveyshuoltoon tarvitaan palveluinnovaatioita

Nykyisessä palveluympäristössä sopimus työterveyshuollosta yhden toimijan kanssa ei tuo lisäarvoa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomat kertoi (12.5.) Työterveyslaitoksen laatimista työterveyshuollon tulevaisuuden vaihtoehdoista sote-uudistuksessa. Mikään näistä vaihtoehdoista ei ole kovin houkutteleva pienen työnantajan tarpeisiin.

Käytännössä työterveyshuollon lakisääteinen tehtävä on jäänyt sanahelinäksi työterveyshuollon toimintasuunnitelmassa. Käytännön toiminta on tasolla, jossa käydään kerran vuodessa säätelemässä työtuolien korkeuksia.

Työnantajien ensisijainen tarve on saada sujuvaa sairaanhoitoa työntekijöilleen. Työnantajan suurimmat kustannukset tulevat lyhytaikaisista, alle kymmenen päivän sairauspoissaoloista, jotka jäävät täysin työnantajan maksettaviksi.

Yhteiskunnan intressi on taas lakisääteisessä tehtävässä ylläpitää työkykyä, missä syntyvät kansantaloudellisesti merkittävimmät säästöt.

Vaikuttaa siltä, että työnantajat ja työterveyshuollon yritykset ovat yksissä tuumin jättäneet lakisääteiset tehtävät minimiinsä ja keskittyneet sairaanhoitoon. Tämän vahvistaa tilasto, jonka mukaan sairaanhoito vie jo 80 prosenttia kaikista työterveyshuollon kustannuksista. Yhteiskunnallinen intressi – osin myös työntekijän intressi – on jäänyt tässä järjestelmän jalkoihin.

Kyseessä taitaa olla ihan tavallinen tuotekehitysongelma: jokainen vastuullinen työnantaja kantaa varmasti huolta henkilöstön hyvinvoinnista.

Työnantajat eivät kuitenkaan arvosta lakisääteisiin tehtäviin perustuvia palveluja, koska eivät näe niissä tarpeeksi lisäarvoa tai ne vaativat liikaa omaa aktiivisuutta. Palveluntarjoajat taas eivät panosta näiden kehitykseen, koska olettavat, että työnantajat eivät halua tästä maksaa.

Työnantajana toivoisin, että joku tarjoaisi innovatiivista työterveyshuollon ulkoistuspalvelua, joka edistäisi aktiivisesti ja yksilöllisesti työntekijän terveyttä ja työssä jaksamista sekä takaisi samalla sujuvan perussairaanhoidon.

Seuraavaksi paras vaihtoehto olisi, että voisin antaa työntekijöille täyden vapauden äänestää jaloillaan ja valita sen palveluntarjoajan, jonka kukin parhaaksi katsoo. Nykyisessä palveluympäristössä sopimus työterveyshuollosta yhden toimijan kanssa ei tuo lisäarvoa. Se on vain välttämätön paha, joka mahdollistaa Kela-korvauksen saamisen.

Eljas Perheentupa

toimitusjohtaja, Linja Design Oy

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat