Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinkiläinen pastori mielipidesivulla: Osa papeista ryhtyy vihkimään samaa sukupuolta olevia pareja

Toisen tulkinnan mukaan avioliitossa keskeistä on keskinäinen kunnioittaminen, julkinen sitoutuminen, rakkaus, turvallinen pohja perheelle ja kirkkoyhteisön antama tuki kaikelle tälle. Tämän tulkinnan mukaan nämä asiat eivät ole sidottuja sukupuoliin.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomien (Kotimaa 15.5.) mukaan kirkko on yhä kaukana samaa sukupuolta olevien parien vihkimisestä. Väite ei pidä täysin paikkaansa.

Sekä konservatiivit että muutamat kirkon johdon edustajat ovat väittäneet, että samaa sukupuolta olevien parien vihkiminen kirkossa ei ole mahdollista tasa-arvoisen avioliittolain tultua voimaan. Tätä on perusteltu kirkon avioliittokäsityksellä, jonka mukaan puolisoiden täytyy olla eri sukupuolta. Samaa sukupuolta olevien parien vihkimiseen tarvittaisiin uusi päätös.

Tämä on kuitenkin vain yksi tulkinta kirkon avioliittokäsityksestä. Toisen tulkinnan mukaan avioliitossa keskeistä on keskinäinen kunnioittaminen, julkinen sitoutuminen, rakkaus, turvallinen pohja perheelle ja kirkkoyhteisön antama tuki kaikelle tälle. Tämän tulkinnan mukaan nämä asiat eivät ole sidottuja sukupuoliin.

Monien oikeusoppineiden mukaan on selvää, että luterilaisen papin uuden avioliittolain myötä vihkimän, samaa sukupuolta olevan parin avioliitto on pätevä lain edessä. Sen sijaan voi kysyä, rikkooko pappi kirkon säädöksiä. Lainsäädännön tasolla asia on yksiselitteinen: niin kirkkolaki kuin kirkkojärjestyskin viittaavat vain voimassa olevaan avioliittolainsäädäntöön ja asettavat lisäksi vihittäville ehdoksi kirkkoon kuulumisen ja rippikoulun käymisen. Sukupuolista ei puhuta mitään.

Koska kirkolliskokous ei vaikuta saavan aikaan uusia päätöksiä, toimitaan nykyisten säädösten mukaan. Osa papeista tulkitsee niitä niin, ettei estettä samaa sukupuolta olevien parien vihkimiselle ole. Päinvastoin vihkimiseen on suorastaan velvollisuus, sillä rippikoulun käyneillä kirkon omilla jäsenillä on oikeus tulla vihityksi omassa kirkossaan.

Jutussa haastatellun kirkolliskokousedustajan mukaan asiasta ”on tulossa kirkkoomme pitkäaikainen ongelma”. Minulle kyse ei ole ongelmasta alkuunkaan. Iloitsen suuresti jokaisesta toisiinsa sitoutuneesta parista, joka haluaa solmia liittonsa Jumalan kasvojen edessä. Vihkiessäni heidät teen juuri sitä työtä, mihin kirkko on minut kutsunut.

Samuli Korkalainen

pastori, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat