Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lääkemenot eivät kasva apteekkien takia

Menot kasvavat, sillä lääkekorvausten piiriin tulee vuosittain uusia kalliita lääkkeitä ja lääkekorvauksia maksetaan yhä useammalle suomalaiselle.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

THL:n Lauri Sääksvuoren ja Timo T. Seppälän mukaan apteekkimarkkinoiden vapauttaminen vähentäisi lääkemenoja (HS Vieraskynä 11.5.). He eivät perustelleet väitettään, eivätkä kansainväliset tutkimuksetkaan sitä tue.

Apteekkisääntelyllä ei ole suoraa yhteyttä reseptilääkkeiden hintoihin. Niitä säännellään apteekkijärjestelmästä riippumatta. Tämä tapahtuu lääkkeiden hintalautakunnan päätöksillä ja apteekin katteen määräävällä valtion lääketaksalla.

Kelan lääkekorvausmenot eivät kasva apteekkijärjestelmän vuoksi vaan siksi, että korvausten piiriin tulee vuosittain uusia kalliita lääkkeitä ja lääkekorvauksia maksetaan yhä useammalle suomalaiselle. Samalla hoidon painopiste on siirtynyt tehokkaiden ja turvallisten lääkkeiden ansiosta laitoshoitoa edullisempaan avohoitoon.

Apteekit ovat viime vuosina hillinneet lääkemenojen kasvua merkittävästi. Apteekkien toteuttamat lääkevaihdot ovat tuottaneet jo liki miljardin euron säästöt. Suomalaiset maksoivat reseptilääkkeistään vuodenvaihteessa keskimäärin noin viidenneksen vähemmän kuin lääkevaihdon alkaessa huhtikuussa 2003.

Jos apteekkijärjestelmään halutaan muutoksia, Kelan lääkemenojen kasvu on siihen huono peruste. Lääketaksaa uudistettiin vuonna 2014, mutta toisin kuin kirjoittajat sanoivat, uudistus oli kustannusneutraali. Uudistuksella turvattiin osaltaan lääkkeiden maankattavaa saatavuutta.

Kirjoittajat mainitsivat esimerkkinä nikotiinikorvausvalmisteet, joiden hinta laski, kun myynti sallittiin muuallakin kuin apteekeissa. Hintojen kuuluikin laskea, koska niistä ei enää tilitetä apteekkimaksua valtiolle.

Uhka suomalaisten apteekkipalveluiden heikkenemisestä on todellinen, jos apteekkien määräsääntelystä luovutaan. Silloin joudutaan luopumaan myös nykyisestä sijainnin ohjauksesta. Apteekit keskittyisivät kaupunkeihin ja vilkkaille liikepaikoille.

Sääntelyn ansiosta apteekkien tarjoamia terveydenhuollon lähipalveluita on sielläkin, missä kärsitään lääkäripulasta ja mistä muut palvelut ovat kaikonneet.

Erkki Kostiainen

viestintäjohtaja, Suomen Apteekkariliitto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat