Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Home suistaa perheitä talousvaikeuksiin

Keinot talouden pystyssä pitämiseen ovat vähissä, kun asuntoa ei saa myytyä eikä terveys välttämättä riitä ansiotyöhön.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Koko Suomea koskettava homeongelma näkyy asumisessa, työskentelyssä ja koulunkäynnissä. Se aiheuttaa monia henkilökohtaisia tragedioita. Kirkon diakoniarahaston avustushakemukset kertovat karulla tavalla, kuinka homevaurio voi viedä terveyden, työkyvyn ja omaisuuden.

Ongelma heijastuu myös sosiaalisiin suhteisiin. Taloudellinen, fyysinen ja henkinen rasitus voivat johtaa vanhempien riitoihin ja eroon, ja lapset voivat jäädä myllerryksissä vanhojen koulu- ja harrastusporukoiden ulkopuolelle. Usein ongelmat moninkertaistuvat kotona, koulussa ja työssä.

Home vie paljon, mutta jättää velat: asunto- ja remonttilainat, hometutkimusten kustannukset, terveydenhuollon laskut, mahdollisesti myös oikeudenkäyntikulut sekä muut menot, kuten uudet kodinhankinnat homeen tuhoamien tilalle.

Keinot talouden pystyssä pitämiseen ovat vähissä, kun asuntoa ei saa myytyä eikä terveys ehkä riitä ansiotyöhön.

Ongelman ratkaisuun tarvitaan entistä tuntuvampaa julkista tukea, mutta suunta näyttää päinvastaiselta. Esimerkiksi Ara myöntää kuntien kautta avustuksia kuntoarviotutkimuksiin, mutta määrärahat ovat kovin vähäiset ongelman laajuuteen nähden. Monimutkaisten homeongelmien ratkaisemiseen tarvitaan vahva julkinen tukijärjestelmä, joka tunnistaa yksilölliset tilanteet eikä hylkää homekatastrofin keskelle joutuneita oman onnensa nojaan.

Jaakko Kiilunen

Sari Nieminen

kirkon diakoniarahasto

Kirkkohallitus

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat