Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pyöräilijät tarvitsevat asenne­kasvatusta

Näkövammaiset pelkäävät turvallisuutensa puolesta, sillä pyöräilijät pitävät etuoikeutenaan hurjastella jalkakäytävillä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin kaupunki tavoittelee pyöräilyn edistäjän mainetta. Hämeentie muuttuu joukkoliikennekaduksi ja pyöräilijät saavat omat kaistat. Muutoksen myötä julkinen liikenne voi tehostaa palveluaan. Ilmankin odotetaan puhdistuvan, mikä on kaikkien etu.

On kuitenkin mahdollista, että näkövammaiset ja täysin sokeat pelkäävät turvallisuutensa liikenteessä heikkenevän. Syynä pelkoon ovat ne pyöräilijät, jotka eivät lainkaan noudata liikennesääntöjä. He pitävät etuoikeutenaan hurjastella jalkakäytävillä, ajaa päin punaista, ylittää suojatiet pyöräillen ja ajaa muutoinkin mistään mitään välittämättä.

Kokemukseni näkövammaisena on, että joka kesä muutamat pyöräilijät joko ajavat sokeainkeppini yli tai muutoin kolhivat pyörällään.

Pyöräilijöiden oma kaista Hämeentien eteläisellä osalla on perusteltu vain sillä ehdolla, että pyöräilijät sitoutuvat käyttämään sitä ja että heidät muutoinkin saadaan noudattamaan liikennesääntöjä. Tämä edellyttää asennekasvatusta esimerkiksi kouluissa. Vastuu asennekasvatuksesta on myös pyöräilijöiden omalla järjestöllä.

Veikko Pöyhönen

näkövammainen, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat