Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Köyhyyden kitkeminen on yhteinen tehtävämme

Suomalaisten järjestöjen työn tuloksia ovat esimerkiksi elintarvikkeiden jakelu leipäjonoissa, vertaistukiyhdistykset, auttavat puhelimet ja työttömien kohtaamispaikat.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Äkkiä ajatellen suomalainen köyhä ja etiopialainen köyhä ovat hyvin erilaisessa tilanteessa. Toisella on ympärillään kattava hyvinvointivaltio, ja toisella ei ole välttämättä muuta kuin aaltopellistä kyhätty maja. Yhtäläisyyksiä kuitenkin on: kumpikin heistä elää yhteiskunnan reunamilla, todennäköisesti ilman työtä, kokee vaikuttamismahdollisuutensa ympäröivään yhteiskuntaan ja omaan tilanteeseensa heikoiksi – ja kummallakin voi olla nälkä.

Vaikka Suomessa leipäjonot ovat pidentyneet, kaikille kuitenkin riittää syötävää. Etiopiassa näin ei ole, vaan yli kymmenen miljoonaa ihmistä kärsii nälkää.

Nämä kaksi köyhää eri puolilla maailmaa ovat suhteellisen ja absoluuttisen köyhyyden kasvot – ja koko maailma on yhtä mieltä siitä, että meillä on yhteinen velvollisuus parantaa molempien elämää.

Runsas puoli vuotta sitten maailman maat sitoutuivat tähän konkreettisesti, kun 192 valtion edustajat allekirjoittivat YK:n uudet kestävän kehityksen tavoitteet. Niissä sitoudutaan seuraavien 15 vuoden aikana huikeampiin suorituksiin kuin koskaan aikaisemmin ihmiskunnan historiassa: tarkoituksena on poistaa maailmasta nälkä ja köyhyys ja kääntää ympäristön, hyvinvoinnin ja talouden kehitys kestävälle pohjalle.

Suomessa järjestöt ovat tehneet töitä köyhien parissa pitkään niin kotimaassa kuin maailmallakin. Järjestöjen työn tuloksia ovat esimerkiksi elintarvikkeiden jakelu leipäjonoissa, vertaistukiyhdistykset, auttavat puhelimet ja työttömien kohtaamispaikat.

Urheiluseurat ja nuorisojärjestöt aktivoivat turvapaikanhakijoita, ja nuorisotyöllä ehkäistään köyhyyden periytymistä. Kehitysmaissa järjestöt tekevät työtä kaikkein köyhimpien parissa esimerkiksi tyttöjen ja naisten aseman parantamiseksi, vammaisten koulutuksen kehittämiseksi, demokratian tukemiseksi ja verotuksen muuttamiseksi köyhien kannalta oikeudenmukaisemmaksi.

YK:n Agenda 2030 on yhdistänyt Suomessa ja kehitysmaissa toimivat järjestöt ennätysajassa uusien tavoitteiden taakse ja luonut poikkeuksellista yhteistyötä. Agenda 2030 on nostanut esiin sen, että köyhyyttä vastaan on taisteltava sen kaikissa muodoissa ja kaikkialla. Suomessa tämä tarkoittaa, että järjestöt laativat parhaillaan yhdessä suosituksia siitä, miten YK-tavoitteisiin parhaiten käytännössä päästään.

Ilahduttavasti Suomi on jo profiloitunut maaksi, joka heinäkuussa YK:n huippukokouksessa kertoo, miten työtä Suomessa on aloitettu. Pohjoismainen malli siitä, miten menestyvä yhteiskunta luodaan kansalaisten kanssa rinta rinnan, on meidän yhteiskuntamme vahvuus ja oivallus, josta kannattaa ottaa mallia.

Vertti Kiukas

pääsihteeri, Soste ry

Timo Lappalainen

toiminnanjohtaja, Kepa ry

Teemu Japisson

pääsihteeri, Valo ry ja

Suomen olympiakomitea

Olli Joensuu

pääsihteeri, Allianssi ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat