Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Minun ja lapseni on elettävä 271 eurolla kuukaudessa – rahani eivät riitä ruokaan saati laskuihin

Minut on ajettu sosiaaliviraston toimesta niin ahtaalle, etten enää tiedä, miten selviydyn.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat
Matti Björkman / Lehtikuva
Kun kirjoittajan kuukausituloista on vähennetty lääkekulut, on käytettävissä enää 171 euroa.
Kun kirjoittajan kuukausituloista on vähennetty lääkekulut, on käytettävissä enää 171 euroa. Kuva: Matti Björkman / Lehtikuva

Helsingin asuntotilanne on erittäin vaikea. Etenkin kohtuuhintaisista vuokra-asunnoista on kova pula. Sosiaalitoimen harjoittama vuokrien ”kohtuullistaminen” tekee jo muutenkin taloudellisista vaikeuksista kärsivien ihmisten elämästä entistäkin kurjempaa.

Toimeentulotuen perusosan (yksinhuoltaja 534,05 euroa/kk ja kouluikäinen lapsi 339,85 euroa/kk) on riitettävä ruokaan, laskuihin, terveydenhuoltoon, lääkkeisiin ynnä muuhun. Vuokran ”kohtuullistamisen” jälkeen perusosasta menee vielä osa vuokran maksuun.

Minulle jää tällä hetkellä käytettävissä olevaa tuloa 271 euroa kuukaudessa. Tällä summalla minun pitäisi pystyä elämään lapseni kanssa. Pelkät lääkekustannukset ovat 100 euroa kuukaudessa. Sen jälkeen käytettävissä olevaa tuloa on enää 171 euroa.

Sosiaalitoimi näki ainoaksi ratkaisuksi, että minun tulisi muuttaa halvempaan asuntoon (vuokra enintään 800 euroa/kk). Olen etsinyt sosiaalitoimen kriteerit täyttävää vuokra-asuntoa Helsingistä jo pitkään. Kohtuuhintaista vuokra-asuntoa ei ole löytynyt yleishyödyllisten asunnontuottajien kautta eikä yksityisiltä vuokra-asuntomarkkinoilta, koska olen työtön. Yleishyödyllisten asunnontuottajien asuntojonoissa etusijalla ovat hakijat, jotka ovat jo asunnottomia tai heillä on kiireellinen asunnontarve.

Jouduin opiskelemaan uuden ammatin, koska en terveydellisistä syistä kyennyt enää tekemään fyysisesti raskasta työtä. Rahoitin opiskeluni opintolainalla. Valmistuin viime keväänä, mutta kovasta yrittämisestä huolimatta en ole työllistynyt.

Vastavalmistuneena minulta puuttuu työkokemusta, ja työmarkkinat ovat tällä hetkellä täynnä työnhakijoita, joilla sitä on. Opintolaina pitäisi kuitenkin pystyä maksamaan takaisin.

Olen tehnyt vapaaehtoistyötä, kurssittanut itseäni ja harrastanut liikuntaa, jotta olisin hyvässä työvireessä sitten, kun pääsen töihin. Aluksi olin hyvin toiveikkaalla mielellä. Nyt huomaan, etten voi enää hyvin. Koen, että minut on ajettu sosiaaliviraston toimesta niin ahtaalle, etten enää tiedä, miten selviydyn. Rahani eivät riitä edes ruokaan saati sitten laskuihin.

Kohtuutonta vai kohtuullista?

Julkaisemme kirjoituksen

poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat