Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yliopisto-opintoihin avoimet ovet

Opiskelu pitäisi voida aloittaa joustavasti heti lukion jälkeen, kun elämäntilanne sen sallii.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Ylioppilasjuhlien lähestyessä alkaa keskustelu yliopistojen opiskelijavalinnoista. Suomessa tutkinto-opiskelu korkeakoulussa aloitetaan keskimäärin 2–3 vuotta lukiosta valmistumisen jälkeen. Valittiinpa opiskelijat yliopistoon sitten pääsykokeilla tai ylioppilastutkinnon perusteella, opiskelupaikkoja riittää vain rajatulle määrälle. Suuri osa ei pääse yliopistoon heti lukion jälkeen kummallakaan mallilla.

Vatt esitti pari viikkoa sitten kantanaan, että yliopistojen pääsykokeista pitäisi luopua ja valita opiskelijat ylioppilastutkinnon perusteella. Opetushallituksen pääjohtaja Aulis Pitkälä taas luopuisi ylioppilastutkinnosta, jota hän pitää lukion kehittämisen jarruna.

Olennaista olisi tarjota avoimemmin yliopisto-opintoja kaikille, jotka haluavat niitä opiskella. Opiskelu pitäisi voida aloittaa joustavasti heti lukion jälkeen, kun elämäntilanne sen sallii. Monet pojat menevät lukion jälkeen armeijaan, ja suurelle osalle palveluksen seurauksena opiskeluun tulee jopa kaksi välivuotta.

Nuoren opiskelijan ja yhteiskunnan kannalta olisi järkevintä parantaa opiskelua avoimen yliopiston kautta. Päätoimisesti se on mahdollista kansanopistossa ja sivutoimisesti kesäyliopistossa tai suoraan avoimessa yliopistossa. Kun nämä suoritetut opinnot voi myöhemmin lukea hyväksi yliopistotutkintoon, lopullinen valmistuminen yliopistosta nopeutuu.

Vuoden opiskelu esimerkiksi kansanopistossa voi jouduttaa opiskelua jopa kaksi vuotta yliopistossa, kun avoimen yliopiston suoritusten lisäksi myös opiskelutaidot kehittyvät. Tästä on tutkimustietoa, ja myös yliopistojen opintojen ohjaajat tuntevat asian.

Paras tapa valita nykyistä suurempi osa opiskelijoista yliopistoon olisi avoimessa yliopistossa tehdyt suoritukset. Se olisi näyttö kiinnostuksesta ja kyvyistä alaa kohtaan.

Kyösti Nyyssölä

rehtori

Etelä-Pohjanmaan opisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat