Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vakavasti traumatisoituneiden oireita voidaan hoitaa

Oman vanhempansa seksuaalisen kaltoinkohtelun uhreiksi joutuneet voivat aikuistuessaan kohdata menneisyyden trauman seuraukset kuin tyrmäävänä iskuna.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Hollannissa tapahtunut 20-vuotiaan armomurha tuo esiin pelottavalla tavalla, mitä voi tapahtua, jos päätöstä tehtäessä ei ole syvää ymmärrystä eutanasiaan hakevan sairauden luonteesta.

Oman vanhempansa seksuaalisen kaltoinkohtelun uhreiksi joutuneet voivat aikuistuessaan kohdata menneisyyden trauman seuraukset kuin tyrmäävänä iskuna. Kun perheessään kaltoin kohdeltu vapautuu aikuistuessaan kodin painajaisesta, hän voi toivoa voivansa aloittaa uudenlaisen elämän vapaana menneestä.

Traumaoireiden aktivoituminen (kaltoinkohtelun uudelleeneläminen, kiputilat, hallusinaatiot, halvaus- tai aistien menetysoireet, tuskatilat) esimerkiksi parisuhteessa voivat johtaa monet aluksi epätoivoon, ja itsemurha-ajatukset ja itsetuhoiset teot ovat hyvin tavallisia tässä vaiheessa.

Olen tehnyt pitkään työtä lapsena vakavasti kaltoin kohdeltujen kanssa ja nähnyt lukemattomia kertoja, kuinka syvästä itsetuhoisuudesta ja epätoivosta voi selvitä ja menneisyyden paino kevenee.

Pitkää traumapsykoterapiaa tarvitaan monesti monimuotoiseen kehityksen vaurioon, joka syntyy, kun turvaksi tarkoitettu vanhempi on kaikkein vahingollisin lapsen kehitykselle.

Vakavasti perheessään traumatisoituneiden traumaoireita voidaan hoitaa. Jopa kehoon tallentuneiden kaltoinkohtelun oireiden hoitoon on monenlaisia menetelmiä (EMDR, sensomotorinen psykoterapia).

Hoitonsa alkuvaiheessa syvästi lohduttomia ja kuolemaa toivovia, äärimmäisin tavoin oireilevia traumatisoituneita olen nähnyt usein, toivottomia traumatisoituneita en ole tavannut.

Anne Suokas-Cunliffe

psykologi, traumapsykoterapeutti

Traumaterapiakeskuksen johtaja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat