Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Raskausajan psykoterapia on tuloksellista

Vanhemman mielenterveys- ja päihdeongelmat, aiemmat menetyskokemukset ja traumat voivat estää valmistautumista vanhemmuuteen.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Vanhemmaksi tuleminen on yksi isoimmista elämänmuutoksista. Siihen liittyy aina ristiriitaisia tunteita ja ajatuksia. Raskausaika herättää vanhemman mielessä omat varhaiset hoivatuksi tulemisen kokemukset. Raskausajan psykologiseen prosessiin kuuluu mielikuvien rakentuminen suhteessa omaan vanhemmuuteen ja kohtuvauvaan. Nämä mielikuvat herättävät tunteita, jotka auttavat suhteen luomista kohtuvauvaan ja valmistautumista vanhemmuuteen.

Raskausajan psykologista prosessia voivat estää muun muassa vanhemman mielenterveys- ja päihdeongelmat, aiemmat menetyskokemukset, traumat tai vaikeat lapsuudenkokemukset. Helsingin Sanomien kirjoituksessa (12.5.) nostettiin esiin sitä, miten vauva herättää äidin mielessä aiempia traumaattisia kokemuksia ja haavoittaa äitiyttä ja rakentuvaa vuorovaikutussuhdetta vauvaan.

Terapeuttisen tuen avulla näitä kokemuksia on mahdollista käsitellä ja estää traumaattisten kokemusten siirtymisen sukupolvelta toiselle. Vauvaa odottaville ja alle 3-vuotiaiden lasten perheille on olemassa oma Kelan tukema psykoterapiamuoto, varhaisen vuorovaikutuksen psykoterapia. Kokemuksemme on, että raskaus- ja vauva-ajan psykoterapeuttinen hoitaminen on hyvin tuloksellista ja ennaltaehkäisevää.

Maria Lehto

Anna-Leena Saarimaa

psykologeja ja varhaisen vuorovaikutuksen psykoterapeutteja, Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat